Mensen die demonstreren tegen het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers
NOS NieuwsAangepast

Helft van uitzettingen in Duitsland mislukt

De uitzetting van afgewezen asielzoekers verloopt in Duitsland niet optimaal. In de afgelopen vier jaar gingen er van de 188.000 geplande uitzettingen bijna 94.000 niet door, oftewel de helft. Dat blijkt uit antwoorden van de Duitse regering op vragen van de liberale partij FDP en dagblad Bild.

Meestal gaat het mis doordat asielzoekers er niet zijn als ze worden opgehaald door de politie. Ook een zwakke gezondheid of heftig verzet kort voor uitzetting is vaak een reden dat die niet doorgaat. Het is juridisch mogelijk om asielzoekers die niet meewerken in gesloten uitzetcentra te plaatsen, maar daar is slechts beperkt plaats. Op dit moment gebeurt dat vooral bij asielzoekers die de wet hebben overtreden of als potentiële terrorist worden gezien.

Vanuit de politiek klinkt felle kritiek. De liberale FDP wil dat asielzoekers die niet meewerken standaard worden opgepakt en vastgezet tot hun uitzetting. Verder wil de partij dat de uitzetcentra onder de landelijke regering gaan vallen; nu is het nog een taak van de deelstaten. Het moet afgelopen zijn met de "competentiechaos", zegt FDP-parlementslid Linda Teuteberg in Bild.

Klachten komen ook van de politie. "Het is frustrerend als we zo vaak voor niks naar de uitzetcentra moeten rijden", vertelt commandant Thomas Scheuer van het korps in het Beierse Donauwörth in de Augsburger Allgemeine. Van de 130 keer dat hij een uitzetting begeleidde, ging die in slechts zestien gevallen door. Soms duiken vluchtelingen echt onder, maar soms ruilen ze ook met een medebewoner van kamer.

Volgens de vluchtelingenorganisatie Pro Asyl wordt er ten onrechte van uitgegaan dat vluchtelingen allemaal onderduiken. Soms zijn ze soms ook gewoon niet thuis, stellen zij, omdat het precieze tijdstip van de uitzetting niet wordt doorgegeven. Sinds 2015 is dat verboden. Toch zijn ze via advocaten en hulpverleners vaak wel op de hoogte van hun geplande uitzetting.

Wet

Op dit moment is er een nieuwe wet in de maak om de uitzettingen beter te laten verlopen. In de 'ordentelijke terugkeer'-wet staat onder meer dat het makkelijk moet worden om asielzoekers die gelogen hebben over hun identiteit voor hun uitzetting vast te zetten. De bewijslast hiervoor komt bij vluchtelingen te liggen, nu ligt die nog bij de autoriteiten. Ook moeten asielzoekers in gewone gevangenissen kunnen worden vastgehouden.

Vanuit vluchtelingenorganisaties komt veel kritiek op de wet, onder meer omdat het strafbaar zou worden om asielzoekers vooraf over hun uitzetting te informeren. In april stemt het kabinet over de wet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl