NOS WielrennenAangepast

Baanrenner Büchli grijpt WK-goud op keirin

Büchli verovert wereldtitel op keirin

Matthijs Büchli heeft op de tweede dag van de WK baanwielrennen in Polen een gouden medaille gepakt op de keirin.

Het is zijn eerste wereldtitel op dit onderdeel, waar zes renners door de derny (een brommertje) naar hoge snelheid worden gebracht. In de laatste tweeënhalve ronde is het ieder voor zich. Wie het eerst over de streep komt, wint.

Voor Büchli is het al zijn tweede gouden plak tijdens de WK; woensdag won hij op de openingsdag ook goud met de Nederlandse ploeg op het onderdeel teamsprint.

Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, in 2016, veroverde Büchli zilver op de keirin. Vorig jaar greep hij op de WK in Apeldoorn naast de medailles op het onderdeel. In 2013 en 2014 moest hij genoegen nemen met brons.

Büchli eindelijk echt de beste: 'Ik jaag hier al heel lang op'

Herkansingen

Büchli, die zichzelf in aanloop naar het toernooi al de beste keirinrijder ter wereld noemde, had eerder op de dag nog de herkansingen nodig gehad om de kwartfinales te bereiken. Hij eindigde in de series teleurstellend als vierde. Theo Bos, de andere Nederlander die in actie kwam op de keirin, werd zesde en laatste in zijn eerste rit.

In de herkansingen stelde het Nederlandse tweetal orde op zaken. Ze werden ingedeeld in dezelfde serie en lieten Hugo Barrette uit Canada en de Braziliaan Kacio Freitas achter zich.

Büchli won vervolgens zijn halve finale en was ook in de finale niet te stuiten. Tot de geklopten behoorden Europees kampioen Stefan Bötticher en de nummers één, twee en drie van het sprinttoernooi van vorig jaar: Matthew Glaetzer, Jack Carlin en Sebastien Vigier.

Bos elfde

Bos, de laatste Nederlandse wereldkampioen keirin (in 2006), strandde vervolgens in de halve finales. Zijn race moest zelfs opnieuw gereden worden omdat de wedstrijdleiding het vermoeden had dat Bos de derny te vroeg was gepasseerd. Dat bleek niet het geval.

In de troostfinale, om de plaatsen zeven tot en met twaalf, eindigde Bos op de elfde plek.