NOS Schaatsen

Kramer denkt aan opzetten eigen WK allround: 'Wil ik me hard voor maken'

Kramer denkt aan opzetten eigen WK: 'Wil ik me hard voor maken'

Sven Kramer gaat dit weekend in Calgary proberen voor de tiende keer wereldkampioen allround te worden. Achter de schermen gebruikt hij zijn energie echter ook voor iets anders: hij wil jaarlijks een eigen commercieel WK allround organiseren.

"De gedachten spelen al met de allerbeste schaatsers van de wereld. Die vinden het fantastisch. Iedereen komt dan op uitnodiging, dan krijg je ook een vol Thialf. Daar wil ik me wel hard voor maken", vertelt Kramer.

ISU wil geen apart WK allround meer

Het idee is een reactie op het voornemen van de internationale schaatsbond ISU om na dit seizoen geen apart WK allround meer te organiseren. Volgend jaar wordt het toernooi samengevoegd met de WK sprint. Dat levert vier verschillende kampioenen op, iets waar veel schaatsers tegen zijn.

Vanaf 2021 wil de ISU nog maar een WK per jaar organiseren. De WK afstanden worden dan in de oneven jaren gereden en de WK allround en WK sprint in de even jaren.

"Bij de ISU kunnen ze van alles vinden", zegt Kramer over de plannen van de schaatsbond. "Negen van de tien vertegenwoordigers snappen er niks van, maar zij bepalen toch hoe onze sport en kalender er de komende jaren uit ziet. Protesteren heeft geen zin bij ze, dat is trekken aan een dood paard."

De 32-jarige Fries gaat verder: "Ik ben een voorstander van het allrounden. Dat is in bepaalde landen nog wel heel populair, dus misschien moet er wel een commercieel WK komen. Wellicht in samenwerking met de ISU, maar niet onder hun vlag."

Kramer vreest Pedersen in Calgary

Het komende WK in Calgary lijkt dus het allerlaatste WK allround van de ISU te worden. Kramer werd begin dit jaar Europees kampioen, maar ziet zichzelf niet direct ook wereldkampioen worden.

"Patrick Roest en Sverre Lunde Pedersen zijn allebei heel goed. Pedersen heeft bij de WK afstanden in Inzell laten zien in goede vorm te steken (de Noor won daar de 5.000 meter, red.). Ik denk dat hij van ons drieën nu het beste is."

Kramer over kansen bij WK allround: 'Pedersen nu beter dan Roest en ik'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl