NOS WielrennenAangepast

Baanrenners prolongeren met overmacht wereldtitel op teamsprint

Teamsprinters met overmacht naar wereldtitel

De Nederlandse teamsprinters hebben op de WK baanwielrennen in het Poolse Pruszków hun wereldtitel met groot vertoon van macht geprolongeerd.

In de finale waren Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland veel te sterk voor Frankrijk: 41,923 om 42,889. Rusland pakte ten koste van Duitsland het brons.

Het Nederlandse drietal bleef met de toptijd, een Nederlands record, minder dan een tiende van een seconde verwijderd van het wereldrecord. Dat staat sinds 2013 op naam van Duitsland en werd gereden op hoogte in Mexico.

Teamsprinters na toptijd: 'Kom maar op 2020'

Ambities

In de kwalificaties maakten de Nederlanders meteen hun ambities duidelijk door de snelste tijd te noteren. In de eerste ronde werd de Britse ploeg met veel overtuiging geklopt: 42,436 om 43,330. In de eerste ronde reed Matthijs Büchli nog voor Hoogland.

De teamsprinters, ook regerend Europees kampioen, werden eind vorig jaar uitverkozen tot Sportploeg van het Jaar. Ze wonnen alle vier de wereldbekerwedstrijden waar ze deze winter aan de start stonden.

AFP
Kyra Lamberink

De Nederlandse teamsprintsters kwamen niet in de buurt van de medailles. Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx verloren in de eerste ronde van Duitsland.

Het Duitse duo Miriam Welte/Emma Hinze was duidelijk sneller dan de Nederlandse sprintsters: 31,687 om 32,941. Voor het Duitse team was het overigens niet genoeg voor een plaats in de finale. Daarin versloeg Rusland Australië.

Nederland had in de kwalificaties de zesde tijd genoteerd, de Duitse rensters de derde.

Tweede

Vorig jaar werden de teamsprintsters op de WK in Apeldoorn nog tweede. Duitsland veroverde toen het goud.

Welte vormde toen een koppel met Kristina Vogel, die vorig jaar verlamd raakte en noodgedwongen een punt moest zetten achter haar loopbaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl