Anneke van Zanen-Nieberg
NOS Sport

NOC*NSF draagt oud-penningmeester Van Zanen voor als voorzitter

Het bestuur van sportkoepel NOC*NSF denkt de opvolger voor voorzitter Andre Bolhuis gevonden te hebben. De 55-jarige Anneke van Zanen-Nieberg wordt voorgedragen als kandidaat.

Ze werkte eerder met Bolhuis samen als penningmeester van NOC*NSF. Van Zanen-Nieberg komt uit de handbalwereld en maakte als jeugdinternational twee wereldkampioenschappen mee.

Boodschapper van slecht nieuws

Ze was jarenlang de boodschapper van slecht nieuws binnen NOC*NSF. Nadat Van Zanen-Nieberg in 2010 begon als penningmeester liepen de loterij-opbrengsten terug. NOC*NSF deed in die periode een diepe greep in de reserves. "Ik ben de enige penningmeester die applaus kreeg bij het presenteren van een begroot verlies van negen miljoen", zei ze daarover in de Volkskrant.

Van Zanen-Nieberg stopte in 2016 als penningmeester, omdat ze een belangenconflict vreesde met haar werk voor de Rijksoverheid. Als algemeen directeur van de Auditdienst was ze namelijk verantwoordelijk voor de interne controle van overheidsuitgaven. Vorig jaar stapte Van Zanen-Nieberg over naar de accountantsorganisatie Baker Tilly.

Verkiezing april

De komende weken kunnen de sportbonden nog met een tegenkandidaat komen voor de opvolging van Bolhuis. De verkiezing van de nieuwe voorzitter vindt plaats op 15 april.

Op 20 mei maakt Bolhuis plaats voor zijn opvolger. Hij maakte vanaf 2007 deel uit van het bestuur van NOC*NSF, waarvan de laatste 9 jaar als voorzitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl