
Plan voor sporthoofddoek in Frankrijk geschrapt na bedreigingen
Een sportieve hoofddoek voor joggende moslima's komt in Frankrijk alsnog niet in de schappen te liggen. Het plan is door sportwinkelketen Decathlon geschrapt vanwege ernstige bedreigingen.
"Alle vrouwen hebben het recht om te sporten, ongeacht hun cultuur", zei de winkelketen eerder. Inmiddels is Decathlon teruggekomen op die beslissing door bedreigingen die (winkel-)personeel hebben ontvangen. "We schorten het project op om de veiligheid van onze medewerkers te garanderen", staat in een verklaring.
Op Twitter liet de winkelketen voorbeelden zien welke bedreigingen het kreeg. "Jullie helpen mee aan de invasie van moslimextremisten en zullen allemaal eindigen in de ovens van Polen", schreef iemand.
“Sport moet emanciperen, niet onderdrukken.
Eerder reageerde vrijwel de voltallige Franse politiek afkeurend op het voornemen om een sportieve hijab in de collectie op te nemen. Het kledingstuk hoort niet thuis in Frankrijk, vinden de politici.
De socialistische oppositie vroeg zich publiekelijk af of Decathlon niet geboycot moet worden. Dat idee kreeg zelfs steun van de rechts-radicale Nicolas Dupont-Aignan: "Ik wil niet dat mijn twee dochters opgroeien in een land waar de plaats van de vrouw straks net zo is als in Saudi-Arabië." De regeringspartij LREM van president Macron zei geen vertrouwen meer te hebben in de sportwinkelketen. "Sport moet emanciperen, niet onderdrukken", zei parlementslid Aurore Bergé.
Zichtbaarder
Een vrouwenorganisatie sprak van 'seksuele apartheid', omdat vrouwen in Frankrijk door Decathlon net zo worden behandeld als in "Iran, Algerije en Saudi-Arabië". Nieuw is de sporthoofddoek overigens niet. Sportmerk Nike kwam er al mee in 2017, die is in Frankrijk gewoon te koop.
Maar dat nu een Frans merk het kledingstuk wilde gaan verkopen in een grote sportketen en de sporthoofddoek daarmee voor het Franse publiek zichtbaarder zou worden, ging veel politici een stap te ver.
Wachten op vaccinatie in het verpleeghuis: 'Ach, ik krijg hier zoveel prikken'
Maandag worden de eerste bewoners van verpleeghuizen ingeënt tegen corona, maar veel bewoners hebben nog geen idee wanneer ze de prik krijgen.
Nooit meer een toeslagenaffaire: wat moet er nu gebeuren?
Kenners en ervaringsdeskundigen vertellen welke hervormingen van het toeslagensysteem vorm er zouden moeten komen.
- liveblog
Engelse kathedralen in gebruik als priklocatie • 400 Friese zorgverleners preventief getest
Het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.