Breda heeft een taxiprobleem: er zijn te veel chauffeurs. Dat zorgt voor vechtpartijen op de standplaats. Tijdens carnaval verwacht de gemeente nog meer problemen omdat dan taxirijders 'van buiten' ook mogen komen rijden. Daarom komen er vier speciale handhavers.

Met name in het weekend zijn er nu al misstanden op de grootste standplaats in het centrum. Omdat er te veel taxichauffeurs zijn, moeten die lang wachten op een ritje.

'Klanten zijn verbouwereerd'

Gevolg is dat ze korte trajecten - met of zonder smoes - weigeren. Of ze rijden wel, bijvoorbeeld tot net buiten de stadsgrens, maar vragen daarvoor een te hoog bedrag. Bredase stappers pikken dit niet langer.

Een chauffeur vertelt aan Omroep Brabant: "Klanten zijn verbouwereerd dat ze niet naar huis kunnen. Daarbij worden ze ook nog eens onbeschoft behandeld. Dus ze worden boos, gaan filmpjes van de taxi's maken en ja, dan stappen de chauffeurs wel even uit."

Ook de 'goede' taxichauffeurs en de horecaondernemers balen, omdat de wildwesttaferelen klandizie kosten. Inmiddels is een petitie online gezet waarin de gemeente gevraagd wordt te handhaven.

Wethouder Boaz Adank erkent het probleem. Breda heeft nog geen taxibeleid: iedereen die aan de landelijke regels voldoet, kan daar als chauffeur aan het werk. Hoeveel mensen daar op de taxi rijden? Breda heeft geen idee.

Begin deze maand is daarom de stichting Kwaliteitstaxi Breda opgericht. Het gebrek aan gastvrijheid en klantvriendelijkheid was hiervoor de aanleiding.

Rotte appels

"We hebben geprobeerd om de branche de problemen zelf op te laten lossen, maar dat is niet gelukt", zegt Adank. Er komt deze zomer een nieuwe verordening, maar dat lukt dus niet meer voor carnaval, dat komend weekend wordt gevierd.

Speciaal voor deze gelegenheid zijn 248 taxipassen uitgegeven, ook aan rijders van buiten de provincie die een graantje komen meepikken. De gemeente gaat dan extra streng toezien op de regels. Adank: "We zetten vier boa's specifiek in op de taxi's; dat is meer dan ooit. De rotte appels moeten hun gedrag aanpassen. Ik doe wat ik kan doen binnen de regels."

STER reclame