Trump en Kim schudden elkaar de hand
NOS NieuwsAangepast

Trump en Kim schudden elkaar de hand in Hanoi

De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar de hand geschud in Hanoi. Rond 12.30 uur Nederlandse tijd ontmoetten de twee elkaar in een hotel in de Vietnamese hoofdstad. Het was het begin van een tweedaagse top.

Na de korte ontmoeting voor de camera's spraken ze elkaar zo'n 20 minuten achter gesloten deuren, met alleen hun tolken erbij.

De twee leiders ontmoetten elkaar in Vietnam:

President Trump en Kim Jong-un schudden elkaar opnieuw de hand

Het is de tweede keer dat Trump en Kim elkaar persoonlijk ontmoeten, na de top in Singapore in juni vorig jaar. Die betekende een doorbraak in de verhoudingen tussen de twee aartsvijanden, maar concrete afspraken kwamen er niet. Morgen beginnen de officiële onderhandelingen tussen de twee landen.

Handelsafspraken met Vietnam

Voor zijn ontmoeting met Kim Jong-un heeft Trump met Vietnam handelsakkoorden gesloten, voornamelijk met opdrachten voor de Amerikaanse luchtvaartindustrie.

Trump en de Vietnamese president Nguyen Phu Throng hebben in Hanoi hun handtekeningen gezet onder contracten met een volume van ruim 21 miljard dollar.

President Trump sluit handelsakkoorden met Vietnam

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing kan 110 toestellen leveren aan Vietnamese maatschappijen en ook koopt Vietnam voor honderden miljoenen aan Amerikaanse technologie. Trump dankte Vietnam voor de orders en zei dat hij het waardeert dat het handelstekort erdoor wordt verkleind, iets waar hij zich sinds zijn aantreden ook bij de Vietnamese buur China hard voor maakt.

Volgens correspondent Marieke de Vries is het geen toeval dat de handelsakkoorden kort voor de ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un zijn gesloten. "Dat dat vandaag gebeurt, op de dag Kim en Trump elkaar weer in de ogen kijken, is een signaal aan Kim dat hij dit ook kan krijgen als hij zijn kernwapens maar opgeeft", aldus De Vries.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl