De dochter van de woordvoerder van president Poetin blijkt als stagiaire te werken in het Europees Parlement in Brussel. Radio Free Europe ontdekte haar naam op de website van de Franse parlementariër Aymeric Chauprade. Die voert haar op als 'trainee'.

De vrouw in kwestie is de 21-jarige Elizaveta Peskova, de dochter van Dmitri Peskov. Die is sinds 2000 woordvoerder van Vladimir Poetin en hoort in die hoedanigheid bij de inner circle van de Russische president.

Poetin (l) met Dmitri Peskov EPA

De Fransman Chauprade werd in 2014 in het Europees Parlement gekozen voor het Front National, inmiddels omgedoopt tot Rassemblement National. Als kandidaat voor het EP steunde hij de Russische annexatie van de Krim.

Een jaar na zijn verkiezing stapte Chauprade uit de partij. In het Europees Parlement hoort hij sinds vorig jaar bij de eurosceptische fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie. Daarin zitten ook leden van de Britse partij UKIP, de Duitse AfD en de Italiaanse Vijfsterrenbeweging.

Meerdere Europarlementariërs hebben met verbazing gereageerd op het bericht van Peskova's aanstelling door Chauprade. Het Letse EP-lid Sandra Kalniete (van de EVP, waarbij ook het CDA is aangesloten) spreekt van een schending van de veiligheidsmaatregelen in het parlement. De Litouwse parlementariër Petras Austrevicius noemt het "een grote schandvlek op het gezicht van het Europees Parlement".

'Niets verborgen'

Als trainee van Chauprade heeft Peskova vrije toegang tot het Europees Parlement en volgens Radio Free Europe ook tot documenten. Chauprade zegt dat Peskova niet bij vertrouwelijke stukken kan komen en dat ze ook geen inzage krijgt in zijn werk als lid van de EU-Rusland-commissie.

De Fransman zegt verder dat het contract van Peskova twee keer is gevalideerd door het Europees Parlement:

'Het contract is twee keer gevalideerd door het Europees Parlement'

Een woordvoerder van het Europees Parlement zegt dat er geen regels zijn overtreden. "Het parlement geeft de mogelijkheid aan stagiaires om ervaring op te doen. Ze moeten wel ouder zijn dan 18 jaar, legaal in België wonen en nog studeren of net zijn afgestudeerd." Elizaveta Peskova voldeed aan al die eisen. Stagiaires hoeven volgens de regels van het parlement niet per se uit een EU-land te komen. "Ze hebben nooit toegang tot gevoelige informatie en ook Peskova niet."

Of er via Chauprade gevoelige informatie in haar bezit is gekomen, is niet duidelijk. Het Franse parlementslid is eerder in opspraak gekomen omdat hij voor de partij van Marine Le Pen geld in Moskou in ontvangst zou hebben genomen.

De stage van Peskova is in november begonnen en duurt nog tot eind april.

Dit is Elizaveta Peskova op een Instagram-foto:

STER reclame