1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Google beboet voor verzamelen privégegevens

Google heeft van de Franse privacy-waakhond een boete van 100.000 euro gekregen voor de manier waarop het bedrijf data verzamelde en opsloeg. Het is hoogste boete die de CNIL ooit heeft opgelegd.

Het internetconcern heeft drie jaar lang zonder toestemming data opgevangen en bewaard die was verzonden via onbeveiligde draadloze netwerken. Dat gebeurde via wagens die foto's maakten voor Google Street View, een website die straatbeelden koppelt aan landkaarten.

Meer dan dertig landen hebben hierover bij Google een klacht ingediend. Dit is de eerste boete die het bedrijf krijgt opgelegd. Twee andere landen overwegen ook een boete op te leggen.

Verontschuldigingen

Google heeft zijn verontschuldigingen aangeboden na het uitkomen van de fout en zegt de data te zullen vernietigen. Ook is het bedrijf gestopt met het verzamelen van WiFi-data via de Street View-auto's.

Volgens het bedrijf werden de gegevens opgeslagen door een fout in de apparatuur van de wagens. De CNIL kon dat niet bevestigen, omdat Google weigerde de broncode van het programma te overleggen.

Het bedrijf heeft twee maanden om tegen de boete in beroep te gaan. Of Google dat ook zal doen is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl