NOS

Tot grote ergernis van de nabestaanden weet de verdachte van het fatale ongeluk in Anna Paulowna naar eigen zeggen niets meer van het ongeval. "Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is", zei Siem B. vandaag in de rechtszaal. "Maar ik heb er geen herinneringen aan."

Het was de eerste dag van de rechtszaak tegen de eigenaar van de auto, die vorig jaar tegen een lantaarnpaal reed. Daarbij kwamen drie tieners uit het Noord-Hollandse dorp om het leven.

'Roekeloos'

Volgens het Openbaar Ministerie was B. de bestuurder en reed hij roekeloos en onder invloed. Ook de twee nog levende inzittenden van het voertuig verklaren dat de 20-jarige verdachte achter het stuur zat tijdens het ongeluk. B. zegt dat hij zich niets meer herinnert van de periode rondom de crash. Volgens zijn advocaat is dat gerelateerd aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

De zaak heeft zo'n drie uur stilgelegen omdat B.'s advocaat een wrakingsverzoek had ingediend. Hij zei "zwaarwegende aanwijzingen" te hebben dat de rechtbank vooringenomen was. Een speciale wrakingskamer heeft de bezwaren van de advocaat bekeken, maar besloten het wrakingsverzoek af te wijzen.

Volgens het OM reed B. vlak voor het ongeluk op de Sportlaan in Anna Paulowna veel te hard. Uit bloedonderzoek blijkt dat hij voor een beginnend bestuurder te veel alcohol en wiet heeft gebruikt. Alle slachtoffers werden bij de crash uit de auto geslingerd.

De auto was total loss na het ongeluk:

1 september 2018: drie tieners omgekomen in Anna Paulowna

B. weet naar eigen zeggen niets meer van het ongeluk. Zijn advocaat betoogde dat niet vaststaat dat B. achter het stuur zat. Hij vroeg de rechter om meer onderzoek, onder meer van haren die op de voorruit waren gevonden. De rechter wees dat af. Daarna trokken B. en zijn advocaat zich terug en kwamen ze met hun wrakingsverzoek, maar dat had dus geen succes.

Veel belangstelling

Bij de rechtbank in Alkmaar meldden zich vanochtend veel vrienden en familieleden van de drie slachtoffers. Nabestaanden plaatsten ingelijste foto's van de slachtoffers Colin (16), Seph (15) en Roy (16) op de tafels voor zich. Die waren voor de verdachte niet zichtbaar.

Vanwege de belangstelling had de rechtbank een extra zaal geopend waar mensen de rechtszaak via een scherm kunnen volgen. De rechter benoemde in haar openingswoord de impact van het ongeluk op de gemeenschap in Anna Paulowna. "Er is veel verdriet", zei ze.

'Iedereen was gezellig'

B. betrad de rechtszaal vanochtend samen met zijn moeder. Hij verklaarde opnieuw dat hij niets meer weet van die bewuste nacht. "Ik kan me nog herinneren dat we bij het gemeentehuis aan het chillen waren, iedereen was gezellig", zei hij. Daarna zou de groep met de auto ergens heen gaan. "Vanaf dat moment weet ik niks meer."

B. is intussen verhuisd naar een ander deel van het land, volgens zijn advocaat ook omdat hij zich bedreigd voelde. Hij zat na het fatale ongeluk drie maanden vast, maar mocht de strafzaak verder in vrijheid afwachten. Wel heeft hij een gebiedsverbod voor Anna Paulowna.

Toen de advocaat van B. in een schorsing kort de zaal verliet, riep een nabestaande hem iets toe. Daarna barstte ze in huilen uit. Ook rond het pleidooi van de advocaat om de zitting uit te stellen, reageerden nabestaanden met gemopper en gefluister.

Morgen gaat de rechtszaak verder en komt het OM met de strafeis.

STER reclame