Omroep Flevoland

Verhuisde konikpaarden Oostvaardersveld aarden goed in Groningen

time icon

Het gaat goed met de veertig konikpaarden die vorige maand van het Oostvaardersveld bij Lelystad verhuisden naar het Lauwersmeer in Groningen. Volgens boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer vertonen de paarden natuurlijk gedrag.

"Ze zijn bezig met het bepalen van de rangorde: wie staat er hoger en wie staat er lager", zegt hij tegen Omroep Flevoland. "En verder zijn ze mooi rustig."

De dieren moesten verhuizen omdat het Oostvaardersveld, een gebied dat grenst aan de Oostvaardersplassen, te klein werd voor de groeiende kudde. Er leefden negentig paarden. Hiervan zijn er veertig naar Groningen gegaan en twintig naar Texel.

Bijvoeren

De dieren werden, in tegenstelling tot hun ook verhuisde soortgenoten in de Oostvaardersplassen, altijd al bijgevoerd. Dat gebeurt in hun nieuwe gebieden ook. "Vooralsnog is dat niet nodig geweest, er is nog genoeg te halen", zegt Kloosterhuis. "Maar ze worden dagelijks bekeken en met hun gedrag geven ze wel aan wanneer ze bijgevoerd willen worden."

De konikpaarden begrazen een oppervlakte van ongeveer 70 hectare. De kudde mag niet groeien. "We hebben deze dieren om het gevarieerde landschap te behouden en we houden ons aan het optimale aantal. Als er veulens geboren worden, gaat datzelfde aantal in principe weer weg."

Het aantal paarden wordt één keer per twee jaar bekeken. De boventallige paarden worden ergens anders geplaatst. Lukt dat niet, dan worden ze geslacht.

Dit is een artikel van

STER Reclame