De nep-Kim en nep-Trump EPA

Kim-imitator kort voor nucleaire top Vietnam uit gezet

time icon

Een bekende Kim Jong-un-imitator moet Vietnam verlaten kort voordat zijn evenbeeld in het land arriveert. Als reden kreeg Howard X te horen dat zijn visum niet geldig is, maar hijzelf denkt dat het Noord-Koreaanse regime geen gevoel voor humor heeft.

"Ik denk dat de Koreanen boos waren", zei hij op een persconferentie die hij had belegd met de Canadese Trump-imitator Russell White. De Australiƫr X reist geregeld met hem de wereld over om de twee staatshoofden na te doen. Sinds vrijdag was hij in Hanoi. "Die andere Kim vindt jou waarschijnlijk niet leuk", beaamde White.

De Trump-lookalike wordt niet het land uit gezet, maar mag geen optredens meer doen. "Ik denk dat Donald Trump wel gevoel voor humor heeft", speculeert X. "Dat, of ze kunnen het vliegtuigticket naar Canada niet betalen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Ik denk dat die andere Kim jou niet zo leuk vindt'

De uitzetting komt nog geen 24 uur voordat de echte Kim Jong-un in Vietnam arriveert. Hij zal daar woensdag en donderdag met Trump praten over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Het is de tweede keer dat de twee elkaar rechtstreeks spreken.

Ook bij het eerste topoverleg in Singapore werd X door de autoriteiten enkele uren ondervraagd over zijn bezigheden als dubbelganger van de dictator. Hij kreeg toen te verstaan weg te blijven bij de locaties waar de echte leiders elkaar ontmoetten. De communistische regering van Vietnam gaat nu nog een stapje verder.

'Trump' neemt afscheid van 'Kim' EPA

"Ik denk dat satire een machtig wapen is tegen de dictatuur, dus misschien dat ze daarom bang zijn voor twee kerels die op de echte leiders lijken", zegt X. "Het is toch niet mijn fout dat ik zo geboren ben?"

Kapsel

X wordt sinds Kim aan de macht kwam in 2011 als 'Kimitator' gevraagd voor films, reclames en optredens. Tijdens de Olympische Spelen veroorzaakte hij vorig jaar in het Zuid-Koreaanse Gangneung veel verwarring door op te duiken bij de Noord-Koreaanse cheerleaders die Pyongyang had gestuurd.

Bij zijn vertrek uit Hanoi had X nog wel wat advies voor de echte Kim. "Val eens wat af. Het lukt me niet zo zwaar te worden, het is ongezond voor je. En doe eens wat aan je kapsel, vreselijk."

Nep-Trump White, die nu alleen achterblijft in Hanoi, zegt dat hij misschien een poging zal doen de echte Trump te ontmoeten. "Ik ga me hier vermaken."

Howard X neemt afscheid van Vietnam EPA

STER Reclame