1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Het blijft uitzonderlijk zacht: kwik gaat in de richting van 20 graden

Nederland geniet van zonnig weer. Waar het vorig jaar op deze dag nog drie graden vroor, trekt er nu uitzonderlijk zacht weer over ons land. De thermometer loopt plaatselijk op tot 16 graden. Het lenteweer houdt de komende dagen aan, met woensdag lokaal mogelijk 20 graden, meldt Weerplaza.

Maar NOS-weerman Peters Kuipers Munneke acht die kans klein. "Dan moet echt alles mee zitten. Maar of het nu 18 of 20 graden is, als je in de volle zon op het terras zit, merk je dat verschil niet."

Het zachte weer is het gevolg van een krachtig hogedrukgebied, dat warme lucht vanuit Zuid-Europa aanvoert. Door de luchtverplaatsing boven Europa is het in Griekenland en Turkije juist uitzonderlijk koud: in Istanbul sneeuwt het licht.

Het KNMI verwacht dat de komende dagen verschillende dagrecords worden verbroken. Ook kan het een van de vroegste warme dagen ooit worden. Het meteorologisch instituut spreekt van een warme dag wanneer het kwik de 20 graden aantikt.

De vroegste warme dag ooit werd in 1990 op 24 februari genoteerd. Dat was in Oost-Maarland in Zuid-Limburg. Het maandrecord van warmste februarimaand zal evenmin verbroken worden, denkt Kuipers Munneke. "Daarvoor was het aan het begin van deze maand te koud. Ook duikt de nachttemperatuur deze dagen onder de nul."

Elfstedentocht

Een warme februarimaand komt vaker voor, volgens de weerman. "Er is in deze maand evenveel zon als in oktober. Als de wind dan lang vanuit het zuiden komt, heb je al snel warm weer te pakken."

Een oostenwind kan februari juist ook uitzonderlijk koud weer brengen en dan sta je rond deze tijd van het jaar nog op de schaatsen. Een groot contrast met deze week: "De Elfstedentocht gaan we deze winter niet meer rijden", lacht Kuipers Munneke.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl