NOS Sport

Langlaufster Johaug in tranen om eerste wereldtitel na dopingschorsing

Langlaufster Johaug in tranen om eerste wereldtitel na dopingschorsing

Langlaufster Therese Johaug heeft in Seefeld de wereldtitel op de skiatlon veroverd. De Noorse vedette liet haar rivalen in Oostenrijk kansloos. Voor Johaug is het haar eerste titel na een anderhalf jaar durende dopingschorsing, waarvan ze in november vorig jaar terugkeerde.

Johaug was na 7,5 kilometer klassieke stijl en 7,5 kilometer vrije stijl bijna een minuut eerder binnen dan de rest.

Achter Johaug was de strijd om de twee overige medailles wel spannend. De Russische Natalia Nepryajeva werd achter de Noorse Ingvild Ostberg derde. Ze bleef Astrid Jacobsen nipt voor en voorkwam zodoende een Noors eentweedrietje.

Dopingschorsing

De 30-jarige Johaug miste vorig jaar vanwege haar schorsing de Olympische Spelen van Pyeongchang. Ze werd in september 2016 positief bevonden bij een dopingtest en gaf toe dat ze bij een hoogtestage in Italië een lippencrème had gebruikt, die het middel clostebol (een verboden anabole steroïde) bevatte.

De Noorse boekte sinds haar rentree in wedstrijdverband al elf zeges. Johaug won zaterdag in Oostenrijk haar achtste gouden WK-medaille, haar elfde in totaal.

Ook Noors WK-goud mannen

Bij de mannen veroverde Johaugs landgenoot Sjur Rothe de wereldtitel op de 30 kilometer skiatlon. Hij klopte in een spannende race de Rus Aleksandr Bolsjoenov en Martin Jonsrud Sundby uit Noorwegen.

Voor Rothe was het zijn eerste individuele WK-goud.

Bij het ingaan van de slotronde, op de 15 kilometer vrije stijl, lagen nog zes man op kop. Bolsjoenov leidde aanvankelijk de dans, maar wilde te graag laten zien hoe goed hij was. Sundby sloeg vervolgens een gaatje op het laatste klimmetje, maar kon Bolsjoenov en Rothe toch niet lossen.

Rothe begon de eindsprint en zag de Rus nog akelig dichtbij komen, maar hield stand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl