Wekdienst 23/2: Venezolanen demonstreren in Amsterdam en WK sprint

ANP

Goedemorgen!

In Amsterdam gaan Venezolanen vanmiddag de straat op tegen president Maduro. In Nigeria zijn presidents- en parlementsverkiezingen. En bij de NOS is er vandaag weer veel sport te zien.

Op veel plaatsen is het zonnig, al komt in het noordoosten en oosten wel wat sluierbewolking voor. Het wordt zacht met 11 tot 13 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Amsterdam demonstreren Venezolanen tegen president Maduro en voor het toelaten van humanitaire hulp. Later vandaag leggen we uit op NOS.nl waarom de fruitmarkt van Curaçao slachtoffer is van de Venezolaanse crisis.
  • In Nigeria zijn presidents- en parlementsverkiezingen. Vorige week werden die op het laatste moment afgeblazen vanwege logistieke en operationele redenen.
  • Er is ook veel sport vandaag. In de eredivisie worden vier duels gespeeld en in Heerenveen wordt de WK sprint gehouden. In Thialf komen onder anderen Kai Verbij, Kjeld Nuis en Jutta Leerdam op het ijs namens Nederland. Kijk hier waar wanneer het te volgen is.

Wat heb je gemist?

Ruim een miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken. Dat zegt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek in het tv-programma De Monitor. De problemen zouden zijn ontstaan door de extreem lage grondwaterstand van afgelopen zomer. Vooral huizen die zijn gebouwd op een stalen fundering hebben last van verzakking.

Het gaat om huizen in minstens 83 gemeenten in het hele land, maar volgens het kenniscentrum worden de funderingsproblemen in maar tien gemeenten aangepakt. De kosten voor herstel kunnen al snel oplopen tot 100.000 euro per woning.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Amerikaanse commerciële ruimtevaartmaatschappij Virgin Galactic heeft voor het eerst met een passagier de ruimte bereikt. Het toestel SpaceShipTwo VSS Unity bereikte gisteravond (Nederlandse tijd) een hoogte van 89,9 kilometer, dat volgens de normen van de Amerikaanse luchtmacht de ruimte is.

Aan boord van de VSS Unity zaten twee piloten en Beth Moses, het hoofd van de astronautenopleiding van Virgin. Zij wilde met haar vlucht ervaren hoe het is om mee te vliegen als passagier van het ruimteschip. Een van de piloten was achteraf jaloers op zijn passagier. "In de luchtvaart is een gezegde dat de piloten de beste stoel hebben. Maar ik ben daar vandaag niet zo zeker van", zei hij.

Virgin Galactic
@virgingalactic
SpaceShipTwo's rocket motor burn from today's space flight 🚀
4 weken geleden

Hele fijne dag!

STER Reclame