NOS
NOS NieuwsAangepast

Cadeaubonnen waardeloos na faillissement, 'maar het geld is van de klant'

Wie nog een cadeaukaart van de failliete speelgoedketen Intertoys heeft liggen moet die dit weekend verzilveren: na zondag zijn de bonnen niets meer waard. En dat gebeurt eigenlijk altijd als een winkelketen op de fles gaat, terwijl het om flinke bedragen gaat.

Naar schatting gaan er jaarlijks 44 miljoen cadeaukaarten van allerlei winkels en merken over de toonbank met momenteel een totale waarde van ruim een miljard euro en dat bedrag groeit.

"Er komen steeds meer kaarten in de omloop, maar er zijn er maar weinig die het tegoed veiligstellen", zegt André Moen van Intersolve, het bedrijf dat de techniek regelt achter zo'n 90 procent van de Nederlandse cadeaukaarten. "Terwijl het uiteindelijk het geld is van de consument en niet van de winkelketens."

Meerdere partijen vinden dat winkels en bedrijven die cadeaukaarten uitgeven hier beter mee om moeten gaan. "Cadeaukaart-tegoeden moeten op een rekening buiten het bedrijf geplaatst worden, zodat de consument altijd zijn geld terugkrijgt", zegt Raymond Smits van Waesberghe van VVV Cards. Zo'n rekening heet in juridisch jargon een stichting derdengelden.

Consumenten krijgen van Intertoys dus nog een paar dagen de kans om hun kaart te verzilveren. Bij het omvallen van bijvoorbeeld V&D kon dat niet. Toen ging voor miljoenen euro's aan V&D-bonnen in rook op, tot grote onvrede van veel mensen. Dat gebeurde ook bij Free Record Shop en Kijkshop.

"We zijn blij met de oplossing van Intertoys", zegt Martin de Wilde van Branchevereniging Cadeaukaarten Nederland. "Toch wat chiquer dan hoe het in het verleden is gegaan bij faillissementen."

De branchevereniging zegt met Stichting Keurmerk Cadeaukaarten in gesprek te zijn over betere bescherming van consumenten. "Wat de beste oplossing is, kan ik nog niet zeggen. Het is een proces dat tijd kost."

Volgens een woordvoerder van de speelgoedketen is de totale waarde van de Intertoys-kaarten die nog in omloop zijn ongeveer 1 miljoen euro. "We verwachten dat het merendeel daarvan deze dagen nog wel wordt ingeleverd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl