Nafissatou Thiam AFP

Verkeerd EK-shirt topatlete Thiam leidt tot hoogspanning in België

time icon

Ze was al olympisch en wereldkampioene en werd afgelopen zomer in Berlijn ook nog eens Europees kampioene op de zevenkamp. Maar veel scheelde het niet of de Belgische topatlete Nafissatou Thiam had die titel nooit veroverd.

Want volgens meerdere Belgische media, waaronder Het Laatste Nieuws (HLN), werd Thiam bijna uit het toernooi gezet, nota bene door haar eigen atletiekfederatie, de Koninklijke Belgische Atletiekbond (KBAB). De reden: zij zou tijdens de EK een verkeerd shirtje hebben gedragen.

Bewust of niet?

Thiam zou het shirt voor de EK 2018 niet hebben willen dragen, omdat dat te strak zou zitten en daarom stuk is gegaan. Bij de eerste drie onderdelen (100 meter horden, hoogspringen en kogelstoten) droeg ze om die reden een shirt van de WK 2017. Tot woede van de nieuwe sponsor, Tempo Team, en de KBAB, die stelt dat Thiam het nieuwe shirt bewust heeft stuk getrokken.

De naam van de nieuwe sponsor prijkte nog niet op het exemplaar van 2017. De bond eiste daarom dat Thiam het shirt zou wisselen. Dat deed ze, maar toen ze voor de start van het vierde onderdeel, de 200 meter, een nieuw nummer moest opspelden was de sponsornaam opnieuw niet zichtbaar.

Volgens de voorzitter van de KBAB, Thomas Lefebvre, zou de sponsor zich stampvoetend hebben gemeld bij de atletiekbond en gedreigd hebben met een rechtszaak en een schadeclaim, waarop de bestuurders weer dreigden Thiam uit het toernooi te halen als zij de logo's niet zichtbaar maakte.

Op dag twee, die de atlete als nummer twee van het klassement begon, verscheen Thiam naar de wensen van de bond in de juiste outfit, met de sponsoren zichtbaar. Ze pakte weliswaar goud, maar volgens Het Laatste Nieuws had de situatie impact op Thiam.

Waarom weten we dit nu pas?

Dit verhaal komt pas nu, een halfjaar later, aan het licht, omdat de KBAB zijn atleten nu voor een toernooi een contract wil laten tekenen. Volgens HLN kan dat omschreven worden als een "wurgcontract".

Daarin zou de federatie eisen dat atleten tijdens titeltoernooien afstand doen van hun portretrechten, logo's van sponsoren maximaal in beeld brengen en geen logo's van persoonlijke sponsoren dragen, tenzij de KBAB daarvoor toestemming geeft. KBAB-voorzitter Lefebvre bevestigt dat een dergelijk contract is opgesteld.

Lees de volgens het Belgische AtletiekNieuws volledige versie van het contract hier.

Het contract had voor donderdag 10.00 uur ondertekend moeten zijn. Wie dat niet deed, mag niet naar de EK indoor van 1 tot en met 3 maart in Glasgow. Wie wel heeft ingestemd, maar zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van 1.000 tot 20.000 euro en zet deelname aan een volgend kampioenschap op de tocht.

De sporters zouden tegen dit besluit in opstand zijn gekomen en naar verluidt heeft geen enkele atleet het contract ondertekend. HLN weet bovendien dat atleten juridisch gezien sterk staan. Een atletiekbond kan sporters namelijk niet tegenhouden wanneer zij voldaan hebben aan een EK- of WK-limiet.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Emotionele Thiam gehuldigd als Europees kampioen zevenkamp
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De bekendmaking van de Belgische afvaardiging voor de EK indoor zou donderdag om 16.00 uur plaatsvinden, maar is wegens deze kwestie vier dagen uitgesteld. De bondscoach van de 4x400 meter, Jacques Borlée, omschreef de situatie als "een trieste bedoening" en stelde dat de federatie "een oorlog tegen zijn eigen atleten voert".

Hij was bovendien niet te spreken over de werkwijze van de bond. "Als we de juiste kleren zouden krijgen, zou er geen probleem zijn", aldus Borlée. "Daarnaast is het belachelijk dat we de conventie pas te zien krijgen twee dagen voordat hij ondertekend moet zijn."

Meerdere klachten over kleding

Belgische atleten klagen vaker over hun tenues, die worden gemaakt door een lokaal kledingmerk terwijl de atleten hun kleding liever van een groot sportmerk zien komen. In het geval van Thiam was het shirt te klein, maar bij andere sporters is het weer te groot.

Al deze huidige zorgen blijven Thiam op sportief vlak echter bespaard. Zij kan haar Europese titel op de vijfkamp, behaald in Belgrado in 2017, überhaupt niet verdedigen. Ze kampt met een kuitblessure en neemt geen deel aan de EK indoor.

STER Reclame