AFP

Het Openbaar Ministerie beschikt over lijsten waarop staat wat Nederlandse jihadisten betaald hebben gekregen van Islamitische Staat. Het OM heeft de salarisstroken gekregen van de FBI, meldt het AD.

Op de lijsten staan in het Arabisch en in het Engels namen van alle mensen die in 2016 en 2017 voor IS hebben gewerkt; van strijders tot medewerkers die ondersteunend werk hebben gedaan. Er staan ook Nederlanders op, schrijft de krant, van wie sommigen al vastzitten in een Nederlandse gevangenis.

Een woordvoerder van het OM bevestigt het bestaan van een lijst met namen, maar zegt dat die van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) komt en verder onderzocht moet worden, onder meer op authenticiteit.

Gebruiken als bewijs

Het OM wil de lijsten gebruiken als bewijs in rechtszaken tegen teruggekeerde jihadisten.

Volgens justitie kan nu makkelijker worden aangetoond dat bepaalde mensen voor IS gevochten hebben. Strijders kregen andere bedragen betaald dan mensen in ondersteunende functies.

Grapperhaus is trots op Openbaar Ministerie

Minister Grapperhaus noemde het in een reactie tekenend dat IS "kennelijk zo'n georganiseerde club was dat ze een hele bureaucratie hadden opgehangen". Hij wilde verder niet op deze concrete kwestie ingaan.

Maar de minister zei wel dat hij trots is op de manier waarop het Openbaar Ministerie bewijs verzamelt in zaken die met IS te maken hebben: "We praten hier over een organisatie die verschrikkelijke terroristische en onmenselijke dingen heeft gedaan. Ons Openbaar Ministerie heeft er goed op ingezet om bewijsdossiers tegen die mensen te hebben."

STER reclame