Jeffrey Bruma op de training bij Schalke 04 AFP

Jeffrey Bruma voelt zich verlost. De 27-jarige verdediger is na een moeizame periode zonder speelminuten door VfL Wolfsburg verhuurd aan FC Schalke 04. De club uit Gelsenkirchen heeft ook een optie tot koop bedongen.

De resultaten in de competitie - Schalke staat veertiende - zijn belabberd. In de Champions League leed de club woensdag een thuisnederlaag tegen Manchester City. Toch zul je Bruma voorlopig niet snel horen klagen in de Veltins-Arena.

"Het is voor mij positief om hier te zijn. Bij Wolfsburg was het einde verhaal. Voor zowel de club als voor mij."

Schalke komt voor Bruma precies op het juiste moment. Bij Wolfsburg, de nummer zes van de Bundesliga, was de verdediger na een lange blessure min of meer overbodig.

Na een operatie in 2017 stond Bruma negen maanden langs de kant. In de tussentijd haalde Wolfsburg een vervanger. Bruma knokte zich terug, maar kwam dit seizoen niet meer aan de bak en zat slechts één keer bij de wedstrijdselectie.

Jeffrey Bruma bij Wolfsburg AFP

"Na mijn blessure was het lastig om op mijn oude niveau terug te komen. Toen haalden ze een speler die helemaal fit was, terwijl ik tijd nodig had en fysiek niet volledig kon leveren."

Toen na de zomer duidelijk werd dat Bruma niet derde of vierde maar zelfs vijfde keuze zou worden in de verdediging, wist hij dat het tijd was om te gaan.

"Als je tijd nodig hebt, maar die niet krijgt van de club, dan moet je voor jezelf kiezen. Dat heb ik altijd gedaan, en nu dus ook. Nu ben ik bij een andere mooie club."

Een vaste basisplaats heeft Bruma nog niet bij Schalke. "Ik ben in principe als derde verdediger gehaald, maar er komen genoeg wedstrijden waarin ik aan bod zal komen."

Dat Bruma drie seizoenen geleden PSV inruilde voor Wolfsburg verbaasde niemand. In Eindhoven groeide hij samen met zijn maatje Karim Rekik (nu Hertha BSC) in de verdediging uit tot international.

Maar voetbalcarrières zijn moeilijk te plannen, weet ook Bruma nu. De knieblessure en de vervelende nasleep heeft hij overwonnen, zegt hij. "En nu vol gas bij een andere mooie club."

Oranje

Misschien zelfs, ondanks de hevige concurrentie bij het Nederlands elftal, dat ook Oranje dan weer een optie wordt. Zijn laatste interland speelde Bruma in november 2016 tegen Luxemburg (3-1 winst).

Als het onderwerp ter sprake komt begint de verdediger te lachen. "Altijd een mooie optie, natuurlijk. Maar laat ik mij eerst lekker focussen op Schalke. Als ik het hier goed doe, komt de rest vanzelf."

STER reclame