NOS Nieuws

Gele hesjes blokkeren urenlang Belgische grensovergang

Actievoerders in gele hesjes hebben in België een paar uur een grensovergang geblokkeerd. Het gaat om de E17 bij Rekkem, tussen Kortrijk en de Franse stad Tourcoing.

Volgens een lokale nieuwssite was de sfeer gespannen. De activisten staken op de snelweg pallets in brand en het verkeer stond stil. Automobilisten die van België naar Frankrijk wilden en omgekeerd kregen het advies een andere grensovergang te kiezen.

De politie ter plaatse greep niet in, tot verbazing van sommige automobilisten.

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws leidde de politie automobilisten die in de richting van Frankrijk reden, van de snelweg af. Tegen 01.00 uur was de grensovergang op de E17 weer vrij, meldde het Vlaams Verkeerscentrum.

Overgewaaid

De beweging van de gele hesjes ontstond in november in Frankrijk, uit onvrede over de belastingverhoging op brandstoffen. Al snel keerden de betogers zich ook tegen andere onderdelen van het kabinetsbeleid, zoals de werkloosheid, het inkomensbeleid en de tweedeling in de samenleving.

Het protest waaide over naar België en Nederland. In België liepen de protesten net als in Frankrijk al geregeld uit op gewelddadigheden, in Nederland verlopen de demonstraties rustig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl