NOS Schaatsen

Titelfavoriet Verbij: 'Koelizjnikov het beste van het beste'

Verbij: 'Koelizjnikov het beste van het beste'

Schaatser Kai Verbij is komend weekeinde in Thialf een van de favorieten voor de eindzege bij de WK sprint. De kampioen van 2017 en kersvers wereldkampioen op de 1.000 meter zegt in Heerenveen vooral op zijn Russische concurrent Pavel Koelizjnikov te letten.

De Rus stelde twee weken geleden teleur op de WK afstanden in Inzell, nadat hij door een aantal slordigheden geen podiumplaats op de 500 en 1000 meter had veroverd. Volgens Verbij heeft dat niets aan de status van Koelizjnikov veranderd.

"Als hij in Inzell niet die fouten maakt, dan heb je meteen het beste van het beste", aldus Verbij, die in januari de titel veroverde bij de EK sprint in Collalbo.

'Vind mezelf geen topfavoriet'

De 24-jarige Verbij, in 2016 en 2018 derde bij de WK sprint, beschouwt zichzelf niet als de te kloppen man in Thialf.

"Ik vind mezelf geen topfavoriet, er zijn veel goede rijders", aldus de schaatser, die ook Hein Otterspeer, Kjeld Nuis, Håvard Lorentzen "en wat Japanners" tot de kanshebbers rekent. Verbij doelt op de Japanners Tatsuya Shinhama en Masaya Yamada.

De Nederlander met Japanse roots kijkt ernaar uit om in een vol Thialf te schitteren. "Ik voel veel druk, want die leg ik mezelf op. Ik moet vier goede races rijden, dat is mijn voornaamste doel."

Live bij de NOS

De WK sprint start zaterdag om 15.00 uur met de 500 meter en wordt op zaterdag en zondag live uitgezonden via NPO 1, NOS.nl, de NOS-app en NPO Radio 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl