Coevorden was in 1944 een zogeheten gelegenheidsdoel
NOS Nieuws

Slecht weer leidde 75 jaar geleden tot bombardement op Coevorden

Op 21 februari 1944, precies 75 jaar geleden, werd Coevorden gebombardeerd door Amerikaanse vliegtuigen. Het bombardement en de zeven slachtoffers die daarbij vielen, worden vandaag herdacht.

De 34 Amerikaanse bommenwerpers zouden die dag eigenlijk Lingen in Duitsland bombarderen, maar daar was het bewolkt. En dus kregen de vliegers de opdracht om hun bommen te laten vallen op een ander doel: Coevorden.

Bij het bombardement werd onder meer de aardappelmeelfabriek en de strokartonfabriek Hollandia geraakt. De laatste leverde houtjes voor de houtgasgeneratoren van de Duitsers. Die hadden op dat moment een tekort aan benzine. "Dit was een soort LPG-gas, waardoor auto's konden rijden", zegt Bé van der Weide tegen RTV Drenthe. Zijn opa kwam bij het bombardement om het leven.

  • gemeentearchief Coevorden
    De bommen richten een enorme ravage aan in Coevorden.
  • Gemeentearchief Coevorden

Van der Weide doet al jaren onderzoek naar het bombardement. "Ik wilde precies weten wat er met mijn opa is gebeurd." Zijn grootvader werkte in de strokartonfabriek en kwam om het leven doordat zijn longblaasjes knapten door de luchtdruk. In de fabriek kwamen nog twee mensen om het leven.

Drie andere slachtoffers vielen in de aardappelmeelfabriek. Ook overleed een boekhouder. De herdenking is vanmiddag op het terrein waar de strokartonfabriek vroeger stond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl