Atletiekbaan ANP

Oud-olympiër weg als atletiektrainer uit Eindhoven na ongewenst gedrag

time icon

Eindhoven Atletiek, een van de grootste atletiekverenigingen van het land, heeft de samenwerking stopgezet met trainer en oud-olympiër Robert de Wit wegens seksuele intimidatie. Aanleiding is een klacht van een pupil na ongewenste opmerkingen, terwijl De Wit in een proefperiode zit na een eerdere waarschuwing op dit vlak.

Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) onderzoekt de beschuldiging, zo meldt de Volkskrant.

#MeToo-tijdperk

De Wit (56) bevestigt dat hij eerder in opspraak is geraakt door een 'oneerbaar voorstel'. Tegelijkertijd is de voormalig tienkamper en bobsleeër, die acteerde op de Spelen van Seoul (1988), Barcelona (1992) en Lillehammer (1994), gepikeerd over de wijze waarop hij aan de kant is gezet.

"Ik ben door het bestuur aan de hoogste boom gehangen zonder ruggespraak", stelt hij tegenover de krant. "Ik heb een puber verbaal flink aangepakt tijdens een training, maar heb haar verder niet aangeraakt. Ik ben een slachtoffer van het #MeToo-tijdperk."

Eindhoven Atletiek ziet het wegsturen van De Wit vooral als een optelsom. Bij een eerdere klacht werd na beraad met sportkoepel NOC*NSF en een onafhankelijke commissie besloten de trainer een proeftijd te geven. De meest recente melding is doorgespeeld naar de bond.

De Wit is inmiddels ook voor de camera van Omroep Brabant verschenen, zonder daarbij inhoudelijk op de beschuldigingen in te kunnen gaan. "Ik zou niets liever willen dan mijn kant van het verhaal vertellen, maar ik heb een advocaat in de arm genomen en die heeft me geadviseerd niets over de zaak te zeggen. Ik ben op niemand boos, maar wel ontzettend teleurgesteld", zei hij.

Vooronderzoek

Volgens Pieke de Zwart, algemeen directeur van de Atletiekunie, heeft de club op het eerste oog overeenkomstig de afspraken en protocollen gehandeld. Met betrekking tot De Wit geeft hij aan te wachten op de uitkomsten van het vooronderzoek van het ISR.

Voor de atletiekwereld komt de beschuldiging op een gevoelig moment naar buiten. Vorige maand kwam het misbruikschandaal rond de Rotterdamse atletiektrainer Jerry M. (58) in de openbaarheid. Tussen 1983 en 2017 misbruikte hij meerdere tienermeisjes bij meerdere clubs, zo schreef De Telegraaf. Het Openbaar Ministerie is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Serieus probleem

Ruim een jaar geleden publiceerde oud-minister Klaas de Vries zijn onderzoeksrapport naar seksueel misbruik en intimidatie in de sportwereld. Uit dat rapport bleek dat seksueel misbruik en intimidatie in de sportwereld als een serieus probleem gezien moet worden. Niet binnen één bepaalde sport, maar door álle sportbonden en clubs.

Tientallen aanbevelingen deed De Vries om clubs en bonden aan te sporen tot actie. Ook De Zwart is met de Atletiekunie druk bezig beleid aan te scherpen en actieplannen door te voeren. Dat beleid komt volgens hem door dit soort kwesties nu in een stroomversnelling.

STER Reclame