Martina Navratilova AFP

Uitspraken Navratilova houden sport- en transgenderwereld al dagen bezig

time icon

Voormalig tenniskampioene Martina Navratilova, die decennialang gold als een boegbeeld van de homobeweging, heeft de toorn gewekt van Athlete Ally, een belangenvereniging voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. In een interview met de Sunday Times sprak Navratilova zich uit tegen deelname van transgenders in de vrouwensport.

De achttienvoudig grandslamkampioene zei in de Britse krant dat het "valsspelen" is als transgenders toegestaan worden in sportwedstrijden voor vrouwen, omdat ze fysiek in het voordeel zijn ten opzichte van hun concurrenten. Met die uitspraken heeft ze een storm van kritiek uitgelokt.

Navratilova is ambassadeurschap kwijt

LHBT-belangenorganisatie Athlete Ally heeft alle banden met Navratilova verbroken. Zij was ambassadeur van de organisatie en zat ook in de adviesraad. Athlete Ally noemt de uitspraken van Navratilova "transfobisch".

Athlete Ally
@AthleteAlly
Navratilova’s recent comments are transphobic, based on a false data, and perpetuate dangerous myths that lead to the ongoing targeting of trans people. She has been removed from our Advisory Board and as an Athlete Ally Ambassador, effective immediately. https://t.co/A1taa40ihv
3 maanden geleden

Navratilova zei in de Sunday Times onder meer: "Ik ben blij dat een transgender zelf kan beslissen wie ze wil zijn. Maar ik word er niet blij van als ik tegen haar een wedstrijd zou moeten spelen. Dat zou niet eerlijk zijn."

Bakken met kritiek

Het kwam Navratilova op veel kritiek te staan, met name omdat ze zelf slachtoffer is geweest van homohaat toen ze in 1981 uit de kast kwam en omdat ze bevriend is met Renée Richards, een transgendertennisster die ooit aan de US Open wilde meedoen.

Rachel McKinnon, in 2018 de eerste transgendervrouw die een wereldbekerwedstrijd won bij het baanwielrennen, heeft geen goed woord over voor Navratilova: "Schokkend dat ze niet eens het verschil kent tussen oneerlijk en valsspelen. Wij houden ons aan de regels en spelen dus niet vals!"

Dr. Rachel McKinnon
@rachelvmckinnon
I find it confusing and shocking that @Martina can't even make a distinction between something she thinks, wrongly, is unfair...and cheating. Trans athletes aren't breaking ANY rules of sport. We are categorically NOT cheating.
3 maanden geleden

McKinnon en Navratilova kregen het in december ook al aan de stok met elkaar toen de oud-tennisster twitterde het niet normaal te vinden dat "iemand met een piemel" actief kan zijn in de vrouwensport. Athlete Ally sprak Navratilova daarop aan, maar kreeg geen reactie.

Ook veel bijval

Maar Navratilova heeft ook veel bijval gekregen vanuit de sportwereld, onder anderen van oud-atlete Paula Radcliffe en zwemster Lizzie Simmonds. "Als je bent geboren en opgegroeid als man, kun je niet zomaar de vrouwensport ingaan simpelweg omdat je je vrouw voelt", sprak Radcliffe.

Paula Radcliffe
@paulajradcliffe
@PetesyWalsh Transgender is different and I understand Navratilova’s point. If you are born and grow up male you cannot be allowed to compete in female sports simply because you ‘identify’ as female. It makes a mockery of the definitions of male and female sports categories.
3 maanden geleden
Lizzie Simmonds
@LizzieSimmonds1
I believe we should support the full LGBT community & I think some of Navratilova’s phrasing is wrong, but from an athlete perspective I would have found it very hard to compete against someone with the physiological advantages of a male, regardless of their testosterone levels.
3 maanden geleden

De uitspraken van Navratilova komen uitgerekend op een moment dat in de sportwereld een debat gaande is over de vraag wat precies de vrouwelijkheidscriteria zijn. Zo vecht atlete Caster Semenya deze week bij sporttribunaal CAS de beoogde nieuwe regelgeving van de internationale atletiekfederatie IAAF rond vrouwelijkheidscriteria aan.

Semenya is weliswaar geen transgender, maar heeft wel een hoger testosterongehalte dan de gemiddelde atlete. Dat levert de Zuid-Afrikaanse meer spierkracht en uithoudingsvermogen op. De IAAF wil testosterongehalte nu beperken, waardoor Semenya medicatie moet nemen. Eind maart is de uitspraak.

Laatste reactie Navratilova

Navratilova vindt alle ophef rond haar uitspraken in de Sunday Times maar niks. "Het gaat niet om mij, het moet gaan om de punten die ik heb aangedragen. Het is geen nepnieuws, maar zo wordt het doel wel voorbij gestreefd."

Martina Navratilova
@Martina
@CNN Hey @CNN and @guardian - this transgender athletes competing controversy is not about me and it is not about whether I was criticized or not- you ought to talk about the actual issues I raised instead- your reporting is not fake news, but it surely misses the point!
3 maanden geleden

STER Reclame