Wolkenboog bij Sneek Lieuwe Visser / NOS Ooggetuige

Wolkenboog verrast veel mensen: 'Een witte regenboog? Kan dat?'

time icon

In een deel van het land was vandaag een wolkenboog te zien. Dat is een witte boog, veroorzaakt door de weerkaatsing van de zon in een specifiek soort bewolking, zonder dat het regent.

De NOS kreeg vooral foto's binnen (op ooggetuige@nos.nl) die genomen waren in het westen van het land, maar ook bijvoorbeeld in Lunteren, Sneek en bij Groesbeek. Veel inzenders wisten eigenlijk niet wat ze zagen. De een sprak van "een voorzichtige regenboog", een ander schreef verbaasd "Regenboog zonder regen?" en een derde "Een witte regenboog? Kan dat?".

Minuscule druppeltjes

Ja, dat kan. Een regenboog ontstaat als de laagstaande zon in regendruppels schijnt. Het zonlicht wordt dan gebroken, waardoor een veelkleurige boog verschijnt. Bij een wolkenboog regent het niet. Het zonlicht wordt dan gebroken door de minuscule druppeltjes in de wolken, die minstens honderd keer kleiner zijn dan regendruppels.

In die kleine druppels wordt het zonlicht veel sterker gebroken. Daardoor gaan de regenboogkleuren elkaar overlappen, met als gevolg dat je geen kleuren ziet, maar wit.

Om een wolkenboog te zien, heb je "melkachtige bewolking" nodig, legt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke uit. Daarmee bedoelt hij sluierbewolking die niet zo hoog hangt, waardoor die niet uit ijskristallen bestaat maar uit echte druppeltjes. Dat gebeurt niet zo vaak.

Een wolkenboog is soms ook te zien in de mist. Dan wordt er gesproken van een mistboog, die ook wit is. In beide gevallen is de vorm gelijk aan die van een regenboog. En aan het uiteinde staat ook een pot goud. Witgoud, uiteraard.

STER Reclame