Ook als trainer was De Kromme geliefd: 'We hingen aan zijn lippen'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Hanegem doet iets met De Wolf: 'Ik hou van deze trainer'

Willem van Hanegem is een van de beste voetballers die Nederland heeft voortgebracht, maar als trainer was de man die vandaag 75 wordt, ook succesvol. En geliefd, vraag maar aan John de Wolf.

"Ik kan geen minpunt over hem opnoemen", zegt de oud-verdediger, die bij Feyenoord onder De Kromme speelde. "Hij was de ideale trainer. Vanwege zijn persoonlijkheid hoefde hij niet boven de groep te staan, hij stond tussen ons in."

'Fotografisch geheugen'

"Op trainingskampen of bij Europese wedstrijden zat hij gewoon op je kamer over voetbal te praten. We hingen aan zijn lippen bij de verhalen van vroeger en bij zijn analyses. En hij had een fotografisch geheugen. Een metertje naar links of naar rechts, hij was van de details", aldus De Wolf.

1995: Willem van Hanegem als trainer bij Feyenoord ANP

Met Van Hanegem aan het roer werd Feyenoord in 1993 landskampioen en legde de club in 1994 en 1995 beslag op de KNVB-beker. Als trainer van AZ werd Van Hanegem in 1998 ook nog kampioen in de eerste divisie.

"Bij Feyenoord was de trainer altijd bezig met positiespelletjes", zegt De Wolf. "Hoor je dat ik nog steeds 'trainer' zeg? Vorig jaar ook toen ik hem tegenkwam bij Spakenburg. Ik heb moeite om zijn naam uit te spreken."

"Maar hij heeft me daadwerkelijk beter gemaakt. Eigenlijk deed hij de wedstrijdbespreking doordeweeks op het veld, als hij een praatje met je maakte. De echte bespreking liet hij aan assistent Geert Meijer over en dan zat hij zelf achter in de zaal te luisteren."

Een bonk beton

In die tijd kon Van Hanegem zelf ook nog een aardig balletje trappen. De Wolf: "Hij deed weleens mee met een partijtje en dan wilde je weleens een blok zetten tegen hem, maar dan ging je zelf opzij. Hij was één bonk beton."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Supporters bij Feyenoord staan stil bij 75ste verjaardag Van Hanegem

STER Reclame