Gilly Emanuels
NOS NieuwsAangepast

Gepeste eigenares Hilversumse ijssalon niet gestraft voor slaan met stok

De Hilversumse ondernemer Gilly Emanuels krijgt geen straf voor het mishandelen van een 20-jarige plaatsgenoot. Tegen haar was een taakstraf van 120 uur geëist, waarvan 60 uur voorwaardelijk. De rechter woog in de uitspraak mee dat de vrouw langdurig is gepest; ze is ontslagen van rechtsvervolging.

Volgens de rechter is weliswaar bewezen dat Emanuels de man heeft mishandeld, maar heeft ze dat gedaan omdat ze "emotioneel geraakt werd toen de jongeren een mandarijn in haar richting gooiden waar haar zoontje bij was". De rechter oordeelt daarom dat Emanuels niet strafbaar is en ook geen schadevergoeding hoeft te betalen.

Na de uitspraak was er applaus:

'Er is een einde gekomen aan een lange nachtmerrie'

Emanuels is opgelucht over de uitspraak. "Als ik veroordeeld zou zijn, dan was dat een mes in mijn rug geweest. Ik ben blij dat de rechter anders oordeelde." De afgelopen anderhalf jaar noemt ze "een nachtmerrie". "Mijn leven heeft stilgestaan. Ik heb jonge kinderen en emotioneel is er veel kapot gemaakt."

Emanuels had een ijssalon in Hilversum. Zij en andere ondernemers werden in de zomer van 2017 naar eigen zeggen geterroriseerd door een groep hangjongeren. Uiteindelijk liepen de gemoederen zo hoog op, dat Emanuels de jongeren wilde wegjagen door ze te slaan met een stok. De jongeren scholden haar toen uit voor onder meer "kankernegerin".

Een van de jongeren filmde het incident:

Beelden van het incident

Het Openbaar Ministerie besloot in maart vorig jaar Emanuels te vervolgen voor mishandeling van een van de betrokken jongeren. Tijdens de rechtszaak twee weken geleden stelde het OM dat er geen sprake was van zelfverdediging.

Volgens de persofficier was ook niet bewezen dat de vrouw stelselmatig werd lastiggevallen. De vrouw deed twee meldingen bij de politie, over een met poep besmeurde Surinaamse vlag voor haar winkel en over een ingeslagen ruit.

Tientallen mensen kwamen naar de rechtbank in Utrecht om hun steun te betuigen aan Gilly Emanuels

Een uur voor de uitspraak verzamelden zich zo'n tachtig mensen voor de deur van de rechtbank, na een oproep van het platform 'Stop Afrofobie!' om Emanuels te steunen. Toen Emanuels bij de rechtbank arriveerde, klapten de aanwezigen en juichten haar toe.

"Wij kunnen ons niet voorstellen dat zoiets gebeurt in een nette stad met een vrouw die hard werkt", zei Glenda Vijzelman, een van de initiatiefnemers die Emanuels al vanaf het begin bijstaat. "Wij vinden het erg dat een aantal rotjongens de buurt hebben geterroriseerd en daarmee zijn weggekomen. Dat is een kwalijke zaak."

Hartstikke belachelijk

"Dit is duidelijk een zaak van institutioneel racisme", zei Pierre, die ook zijn steun kwam betuigen. "Ik ben het niet eens met hoe Gilly Emanuels wordt aangeklaagd en de grond in wordt gestampt. Dat is hartstikke belachelijk. Zij heeft meer geleden dan de man die haar kwaad heeft bejegend."

Een emotionele Gilly Emanuels sprak de aanwezigen voor de uitspraak zelf ook nog toe. "Ik heb mijn verhaal gedaan", zei ze. "Heel Nederland moest weten wat mij is overkomen. Ik wil laten zien dat deze dingen gebeuren. Als ik zou opgeven zouden mijn kinderen hiermee te maken krijgen."

Gilly Emanuels spreekt haar steunbetuigers toe bij de rechtbank, voorafgaand aan de uitspraak

Het Openbaar Ministerie vervolgt ook één van de betrokken jongeren, een 19-jarige man uit Hilversum. Hem wordt belediging ten laste gelegd. Wanneer deze zaak voorkomt, is nog niet duidelijk.

Emanuels stopte een jaar geleden met haar ijssalon. "Ik heb besloten om definitief te stoppen met verkopen van ijs en Surinaamse gerechten bij 't Perronnetje in Hilversum. Sinds het gebeuren met die racistische jongens is er veel gezegd en geschreven. Ik heb geprobeerd om de draad weer op te pakken en door te gaan, maar het mocht niet baten", schreef ze destijds op Facebook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl