Gareth Bale AFP

Europese landen gaan samenwerken met Football Leaks

time icon

Football Leaks gaat dienen als basis voor een grootschalig Europees onderzoek. De tientallen miljoenen documenten die het klokkenluidersplatform in bezit heeft, moeten dienen om financiële wantoestanden in de voetbalwereld aan te pakken.

De landen die in Eurojust verenigd zijn hebben dat dinsdag in Den Haag besloten.

Eurojust is een rechtsorganisatie waarin de 28 lidstaten van de Europese Unie samenwerken in de juridische strijd tegen terrorisme en grensoverschrijdende zware criminaliteit.

FC Twente

Via Football Leaks zijn al heel wat vertrouwelijke documenten uit de voetbalwereld naar buiten gekomen. Zo kwam FC Twente in grote problemen door documenten waaruit bleek dat investeringsmaatschappij Doyen Sports invloed zou hebben op het transferbeleid van de club uit Enschede.

Football Leaks onthulde ook allerlei details over transfers van onder anderen Gareth Bale en Memphis Depay, belastingontduiking van topvoetballers en etnische 'selectie' in de jeugd van Paris Saint-Germain.

Een treurende Memphis Depay Pro Shots

De man achter het klokkenluidersplatform, de Portugees Rui Pinto, werd vorige maand opgepakt in Boedapest. Portugal heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Via zijn advocaat heeft Pinto miljoenen documenten waarover hij beschikt gedeeld met de Franse justitie, die het onderzoek leidt. Nederland participeert daar ook in.

STER Reclame