Maleisische squashlegende Nicol David stopt na WK

time icon
AFP

De Maleisische squashkoningin Nicol David zet aan het einde van het seizoen een punt achter haar loopbaan. Dat heeft ze op haar Twitter-pagina bekendgemaakt.

In de squashwereld brak de 35-jarige David bijna alle records: ze veroverde acht keer de wereldtitel en werd negen keer Aziatisch kampioene. Ze speelde in totaal 102 finales en boekte 81 toernooizeges.

PSA World Tour
@PSAWorldTour
@NicolDavid World Championships - πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ† @BritOpenSquash titles - πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ† Commonwealth Games - πŸ…πŸ… Asian Games - πŸ…πŸ…πŸ…πŸ…πŸ… World Games - πŸ…πŸ…πŸ… 🐐
3 maanden geleden

De Maleisische squashster stond daarnaast 112 maanden, waarvan meer dan negen jaar onafgebroken, op de eerste plaats van de wereldranglijst. In januari 2006 loste ze de Nederlandse Vanessa Atkinson af als de mondiale nummer één.

"In meer dan twintig jaar squash heb ik het uiterste uit mijn carrière gehaald", aldus David. "Ik kan met trots zeggen dat ik er klaar voor ben om met 'pensioen' te gaan. Daar heb ik lang over nagedacht, maar ik wil graag ervaren wat het leven mij nog meer te bieden heeft."

Nicol Ann David
@NicolDavid
It’s OFFICIAL! I’m truly happy and excited to be sharing with everyone that I’m retiring in June. I’d like to thank everyone for supporting me and all your love in the last 20 years and it’s time for new and exciting opportunities to come. #thedreamremains
3 maanden geleden

David woonde een groot deel van haar carrière in Amsterdam. Ze wil na haar carrière de internationale squashbond helpen om de sport bekender te maken. De WK squash, die dit weekend beginnen in het Amerikaanse Chicago, zal haar laatste toernooi zijn.

In 2009 maakte de NOS een uitgebreide reportage met David, die in haar eigen land bijna niet over straat kan. "Hier in Nederland kan ik doen wat ik wil, want niemand herkent mij. Daardoor kan ik me focussen op het squashen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2009: Squashster Nicol David bekender dan Maleisische koning
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER Reclame