Marcelo Bielsa AFP

Leeds United beboet voor bespioneren tegenstanders

time icon

Leeds United heeft een boete gekregen van 200.000 pond (omgerekend 230.000 euro) omdat het zich niet volgens de normen van de English Football League (EFL) heeft gedragen. De club heeft zich schuldig gemaakt aan het bespioneren van tegenstanders.

Leeds-trainer Marcelo Bielsa gaf begin dit jaar toe dat hij leden van zijn technische staf als spionnen naar trainingen van alle andere clubs uit de Championship had gestuurd. Die onthulling leidde tot grote verontwaardiging in het Britse voetbal. Veel analisten, coaches, officials en spelers betichten de Argentijnse trainer van onsportief gedrag.

Bielsa deed zijn bekentenis nadat enkele dagen eerder een van zijn spionnen was betrapt tijdens een training van Derby County. De spion werd zelfs aangehouden, waarna de zaak aan het rollen kwam en vervolgens breed werd uitgemeten in de Britse media. Leeds won de wedstrijd tegen Derby County met 2-0.

Leeds United
@LUFC
šŸ“° | Statement from EFL and Leeds United
3 maanden geleden

Geen kwaad bewust

Bielsa was zich van geen kwaad bewust en vertelde dat zijn aanpak in zijn thuisland Argentiniƫ de normaalste zaak van de wereld is. "Wat ik heb gedaan, is niet illegaal. We kunnen erover discussiƫren, maar ik heb niet de wet overtreden. Al weet ik best dat niet alles wat niet illegaal is, goed is om te doen", aldus Bielsa.

"Als je iemand observeert zonder dat diegene daar toestemming voor geeft, dan noemen we dat spioneren. Ik kan niet zeggen dat dit iets goeds is, maar ik had geen slechte intenties."

STER Reclame