EU breidt zwarte lijst met Russen uit

De Oekraïense president Porosjenko tussen EU-vertegenwoordigers Mogherini en Tusk, in december vorig jaar EPPA

De lidstaten van de EU zijn het eens over nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland vanwege het conflict met Oekraïne. De lijst van meer dan 150 Russen die de EU niet meer in mogen, wordt uitgebreid. Hun banktegoeden in Europa worden bevroren. Namen of aantallen worden niet genoemd, maar het Duitse persbureau DPA meldde vrijdag dat het om nog eens acht Russen gaat.

De directe aanleiding is het incident in de Zee van Azov, in november. De Russische kustwacht enterde toen drie schepen van de Oekraïense marine. De bemanningen van die schepen werden gearresteerd en zitten in Moskou in voorarrest.

Formeel moet het besluit nog door de Europese Raad worden bekrachtigd. Dat zal voor 31 maart gebeuren, als er in Oekraïne verkiezingen worden gehouden.

Donald Tusk
@eucopresident
Arrived in Kiev to meet President @poroshenko and pay tribute to all Ukrainians on the 5 years #Maidan anniversary tomorrow.
4 weken geleden

De verhoudingen tussen Rusland en Oekraïne zijn gespannen sinds de Maidan-revolutie, deze week vijf jaar geleden. De pro-Russische Oekraïense president Janoekovitsj moest toen het veld ruimen, nadat protesten in Kiev tegen zijn anti-EU-beleid op een bloedbad waren uitgelopen. Janoekovitsj vluchtte naar Rusland.

Vorige maand werd hij door een Oekraïense rechtbank wegens hoogverraad tot dertien jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij in 2014 Rusland geholpen zou hebben bij de annexatie van de Krim.

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, is vanavond in Kiev aangekomen om de herdenking van de Maidan-revolutie bij te wonen.

STER Reclame