De hoofdingang van Honda in Swindon Reuters

'Honda sluit zijn fabriek in het Verenigd Koninkrijk'

time icon

De Japanse autofabrikant Honda sluit zijn enige fabriek in het Verenigd Koninkrijk in 2022, meldt de Britse zender Sky News. Het Conservatieve Lagerhuislid Justin Tomlinson bevestigt het bericht op Twitter. Hij hoorde van Honda dat het besluit niets met de brexit te maken heeft en op andere gronden is genomen.

Honda onthoudt zich van commentaar. Het bedrijf zal het nieuws vermoedelijk morgen zelf bekendmaken, zegt Sky News. Het Europees hoofdkwartier van Honda blijft wel in het VK gevestigd, net als het Formule 1-raceteam.

Justin Tomlinson MP
@JustinTomlinson
Honda: @RobertBuckland & I have already spoken to the Business Secretary & Honda. They are clear this is based on global trends and not Brexit as all European market production will consolidate in Japan in 2021.
4 maanden geleden

De Britse Honda-fabriek staat in Swindon. Het is tevens de enige Honda-fabriek in Europa. Er werken 3500 mensen. Vorig jaar maakten zij 160.000 Honda Civics. 90 procent daarvan werd op het Europese vasteland verkocht.

Bij toeleveringsbedrijven werken nog eens duizenden mensen. De productie zal vermoedelijk naar Japan worden overgebracht.

Labour

Oppositiepartij Labour eist dat premier May zo snel mogelijk contact opneemt met Honda en de vakbonden, om zoveel mogelijk banen te redden. May wil pas reageren als Honda zijn werknemers heeft ingelicht.

Een vakbondsman die de werknemers in de auto-industrie vertegenwoordigt, noemt sluiting een "vernietigende klap" voor de Britse industrie.

Brexit

Het nieuws volgt op een stroom aan waarschuwingen van het Britse bedrijfsleven dat de onzekerheid over de brexit buitengewoon veel schade aanricht. Het is de bedoeling dat de Britten op 29 maart uit de EU stappen. Het dreigt uit te lopen op een no-deal-brexit zonder sluitend akkoord tussen de Britten en de EU over de handelsrelatie.

Veel bedrijven zijn bang dat het op een chaos uitloopt, omdat exporteren en importeren zonder goede afspraken moeilijker en duurder wordt. Voor de auto-industrie is een ongehinderde aanvoer van onderdelen van het Europese vasteland van levensbelang.

Reuters

Begin deze maand kondigde Nissan aan dat de aangekondigde productie van nieuwe SUV's van het VK naar Japan wordt verplaatst. De aanhoudende onzekerheid over de brexit werd als een van de redenen genoemd.

Ford zei vorige week dat een brexit zonder afspraken "catastrofaal" voor de Britse auto-industrie zal zijn en ook voor de Ford-activiteiten in het VK. Ook Toyota en Jaguar Land Rover waarschuwen voor de gevolgen van een no-deal-brexit.

Krimp

De Britse auto-industrie heeft een slecht jaar achter de rug. Zo verkocht Jaguar Land Rover, eigendom van het Indiase Tata Motors, 15 procent minder auto's. Nissan zag de productie met 10,7 procent dalen en bij het eveneens Japanse Toyota nam de productie met 10,4 procent af.

Mini, eigendom van het Duitse BMW, was het enige grote merk dat meer auto's maakte; de productie steeg met 7 procent.

STER Reclame