Max Verstappen in actie op de eerste testdag in Barcelona
NOS SportAangepast

Productieve testdag Verstappen, Vettel maakt indruk met Ferrari

Max Verstappen heeft de eerste testdag voor het Formule 1-seizoen optimaal benut. De Nederlander reed met de nieuwe RB15 ruim honderd ronden op het Circuit de Catalunya. In de ochtenduren werkte hij 52 ronden af, in de middaguren volgden er nog 76 ronden.

"We hebben veel rondjes gereden en dat is op een eerste testdag niet gebruikelijk", keek de Nederlander tevreden terug op zijn optreden.

Sebastian Vettel maakte er voor Ferrari helemaal een topdag van met 169 ronden, waarbij de Duitser tevens de snelste rondetijd (1.18,161) van de dag op de chronometers zette.

Tevreden Verstappen: '128 rondes, daar mag ik wel blij mee zijn'

Data verzamelen

Tijden zeggen tijdens de testdagen niet veel. Het is onduidelijk wat de teams precies testen, hoeveel liters brandstof ze meenemen. Uiteindelijk willen de teams zoveel mogelijk data verzamelen. En daar zijn veel rondjes voor nodig.

Van de tien teams ontbrak Williams maandag. De wagens van Williams waren nog niet klaar en teambaas Claire Williams liet teleurgesteld weten dat dat dinsdag ook nog het geval zal zijn. "Waarschijnlijk zijn we er woensdag pas op zijn vroegst bij", zei ze. Williams begint dus met een achterstand.

Verstappen stond in de ochtenduren lang in de pitstraat, maar kende uiteindelijk een goede dag. Hij sloot de dag af met een rondetijd van 1.19,426, maar de Nederlander was vooral blij met het groot aantal ronden (128) dat hij kon afleggen. "De auto voelt redelijk goed. We hebben nog veel werk te verzetten."

Verstappen noteerde de vierde tijd. Naast Vettel waren ook Carlos Sainz (McLaren/1.18,558) en Romain Grosjean (Haas/1.19,159) sneller dan de Nederlander. "We weten op dit moment nog weinig. Niemand rijdt hier voluit."

De nieuwe Honda-motor, de opvolger van Renault bij Red Bull, maakte maandag in elk geval een stabiele indruk. De Nederlander had 322 km/uur als topsnelheid. Daniil Kvyat (Toro Rosso) en Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) zaten met respectievelijk 324 km/uur en 323 km/uur daar nog iets boven.

Dinsdag is Verstappens nieuwe teamgenoot Pierre Gasly aan de beurt op de tweede testdag. Woensdag komt de Nederlander weer in actie. Donderdag sluit Gasly de eerste testweek af.

  • AFP
    Max Verstappen in actie op eerste testdag Formule 1
  • AFP
    Sebastian Vettel in de nieuwe Ferrari
  • EPA
    Valtteri Bottas op de eerste testdag in Barcelona

Vettel maakte in zijn Ferrari indruk op de eerste dag. In de ochtenduren was de Duitser veel sneller dan de concurrentie. In de middaguren werd dat verschil kleiner. Sainz en Grosjean brachten de achterstand terug tot minder dan een seconde. Ook Kimi Räikkönen deed aardig mee in de Alfa Romeo, het voormalige Sauber. Ook de Fin reed meer dan honderd ronden.

Voor Mercedes kwamen maandag Valtteri Bottas en wereldkampioen Lewis Hamilton in actie. Hamilton nam de middagsessie voor zijn rekening. Hij deed het rustig aan, maar reed wel 81 ronden. Daniel Ricciardo, vorig seizoen nog teamgenoot van Verstappen en overgestapt naar Renault, was met 1.20,983 de langzaamste op de eerste dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl