Wekdienst 18/2: uitreiking sport-Oscars en kijkdag voor MRI-scanners

AFP / NOS

Goedemorgen! Vandaag gaat de verkiezingscampagne voor de waterschappen van start en snowboardster Bibian Mentel en rolstoeltennisster Diede de Groot maken kans op een Laureus Award.

Deze wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van maandag 18 februari.

Er is eerst nog vrij veel zon, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe. Het wordt 11 tot 15 graden. Vanavond en vannacht verspreid over het land een beetje regen of motregen.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag gaat de campagne voor de Waterschapsverkiezingen van start. Die worden tegelijkertijd gehouden met Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart. Dat de waterschappen bestaan weten de meeste mensen wel, maar wat ze eigenlijk doen is bij veel Nederlanders niet bekend. We leggen het hier uit.
  • Mensen die interesse hebben in de spullen van de failliete IJsselmeerziekenhuizen kunnen vandaag terecht op een kijkdag. Binnenkort gaan onder meer röntgenapparaten, MRI-scanners en ziekenhuisbedden onder de hamer.
  • In Monaco is vanavond de uitreiking van de Laureus Awards, ook wel de sport-Oscars genoemd. Twee Nederlandse sporters zijn genomineerd. Diede de Groot in de categorie 'Gehandicapte sporter van het jaar' en snowboardster Bibian Mentel in de categorie 'Comeback van het jaar'.

Wat heb je gemist?

Schiphol moet ook na 2020 blijven groeien. Dat zegt minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur in de Volkskrant. Lelystad Airport gaat er volgens de minister ook gewoon komen.

Omwonenden en milieuorganisaties willen dat het aantal vluchten op Schiphol tot 2023 niet verder toeneemt, maar volgens Van Nieuwenhuizen kan de luchthaven niet "op slot". Daardoor zou Schiphol de concurrentiestrijd verliezen met andere luchtvaartknooppunten in Europa.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De regering van Jemen en Houthi-rebellen zijn het eens geworden over de eerste fase van terugtrekking van hun troepen uit de belangrijkste havenstad Hodeidah. Daardoor kunnen voedsel en medicijnen de noodlijdende bevolking bereiken.
  • De Verenigde Staten hebben dit weekend een officieel verzoek ingediend bij de autoriteiten van Curaçao om de luchthaven van Willemstad te gebruiken voor op- en overslag van humanitaire hulpgoederen. Het gaat om voedsel, medicijnen, water en andere noodzakelijke hulpgoederen voor Venezuela.
  • In Australië zijn grote politieke partijen gehackt door een ander land. De computerhack kwam aan het licht tijdens het onderzoek naar de inbraak op de servers van het Australische parlement twee weken geleden. Volgens premier Morrison is er geen gevoelige informatie gestolen.

En dan nog dit:

De brandweer in Californië moest dit weekend uitrukken voor een wel heel grote kat in een boom. Een inwoner van San Bernardino trof in zijn tuin een poema aan die niet meer naar beneden wilde. Brandweerlieden moesten 15 meter klimmen om het dier te bevrijden.

"Het gebeurt wel vaker dat jonge poema's buiten hun leefgebied op zoek gaan naar een nieuw territorium", zegt een bioloog in een Facebookbericht van de brandweer. Als er niet snel was ingegrepen, was het veel moeilijker geweest om de poema naar beneden te krijgen.

De poema wordt door de brandweer uit de boom gehaald California Department of Fish and Wildlife

Fijne dag!

STER Reclame