Calvin Verdonk Pro shots

Verdonk mag zich basisspeler bij Feyenoord noemen: 'Voelt nog niet zo'

time icon
Geschreven door
Thierry Boon
redacteur Sport

Na huurperiodes bij PEC Zwolle en NEC waren er twijfels over hem, maar de afgelopen Klassieker speelde Feyenoorder Calvin Verdonk Ajacied Hakim Ziyech helemaal uit de wedstrijd. "Maar ik voel me nog niet honderd procent basisspeler."

Hij is misschien wel de opvallendste naam dit seizoen in het elftal van Feyenoord. Niet veel mensen hadden Verdonk verwacht als linksachter in de opstellingen van de Rotterdammers. Hijzelf eigenlijk ook niet.

"Ik zou me eigenlijk melden bij Jong Feyenoord", vertelt de verdediger. "Totdat ik in mijn vakantie werd gebeld door technisch directeur Martin van Geel die vertelde dat Ridgeciano Haps geblesseerd was."

Kleedkamer twee

Met alleen de jonge en driftige Tyrell Malacia als linksback in de ploeg, was Verdonk ineens weer meer dan welkom bij Feyenoord. Hij trok de deur van kleedkamer twee achter zich dicht en meldde zich weer bij de eerste selectie.

"Ik draaide een goede voorbereiding, speelde tegen PSV in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal en maakte daarna best veel minuten", aldus een verbaasde Verdonk. "Ik had eigenlijk helemaal niks verwacht. Dus elke minuut is mooi meegenomen."

Na de winterstop is de 21-jarige Dordtenaar er elk duel vanaf de aftrap bij geweest.

Calvin Verdonk (l) en Nicolai Jørgensen delen handtekeningen uit ANP

Verdonk plukt nu de vruchten van zijn ervaringen van twee verhuurperiodes, stelt Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst. "Die jaren zijn uitstekend voor hem geweest", aldus de coach op de wekelijkse persconferentie. "Ik ben blij dat hij dat voortzet."

En met 'die jaren' heeft Van Bronckhorst het dus over de uitleenbeurten bij achtereenvolgens PEC Zwolle en NEC. In het seizoen 2016/2017 kreeg Ron Jans hem onder zijn hoede in Zwolle. "Hij begon erg goed bij ons, was rustig aan de bal, agressief in duels", weet de trainer van destijds nog.

"Alleen positioneel stond hij niet altijd goed. Vroeger zei men nog weleens laatdunkend: 'Oh, ga jij maar back spelen'. Dat is niet meer zo. Als back moet je tegenwoordig positioneel zoveel beheersen, momenten herkennen. Dat was een verbeterpunt bij hem."

Calvin Verdonk in 2016 als PEC-huurling tegen Feyenoord Pro Shots

Bij de 6-2 zege van Feyenoord op Ajax zag Jans dat zijn voormalige pupil stappen heeft gemaakt daarin. "Hij speelde een van zijn beste wedstrijden ooit. Dan zie je dat hij die momenten wel herkent. Dat is ervaring."

Conditionele achterstand na vakantie

In Zwolle ging het niet altijd goed met Verdonk. Na een prima start ging het mis na de winter. Jans: "Hij kwam terug van een vakantie op Curaçao en kon conditioneel gewoon niet meer mee."

Tijdens de tweede seizoenshelft kwam Verdonk nog maar drie eredivisieduels in actie. "Ik denk dat hij daarvan wel geleerd heeft. Sowieso van die periode. Ergens anders wonen, een professionele levensstijl aanleren, ervaren hoe je ermee moet omgaan als je niet speelt", aldus Jans.

Een gele kaart voor Calvin Verdonk als speler van PEC Pro Shots

Een seizoen later verkaste de verdediger naar de eerste divisie, waar hij ging spelen bij NEC. In Nijmegen lukte het Verdonk wel om zijn basisplaats vast te houden. "Hij moest even wennen, maar die duels in de eerste divisie hebben hem wel gehard", vertelt Wilco van Schaik, algemeen directeur van NEC.

Concentratie

"Calvin had er moeite mee om 94 minuten lang geconcentreerd te blijven. Dat lukt hem tegenwoordig wel. Hij heeft het bij NEC goed gedaan en heeft stappen gemaakt die hij bij Jong Feyenoord nooit had kunnen maken."

Volgens Van Schaik leerde de huurling in Nijmegen vooral wat het inhoudt om profvoetballer te zijn. "Volwassen worden, geconcentreerd blijven. En omgaan met druk, want vergis je niet: hier wordt altijd veel van de club verwacht."

Calvin Verdonk in het shirt van NEC Pro Shots

Verdonk zelf beaamt dat: "Ik ben tijdens die periodes inderdaad volwassen geworden. Ik ging voor het eerst op mezelf wonen bijvoorbeeld. En ik speelde bij kleinere clubs dan Feyenoord, waar minder geregeld is, waardoor je zelf wat meer moet doen."

Maar dat hij de laatste serie wedstrijden bij Feyenoord laat zien dat hij uitstekend mee kan met het elftal, had Van Schaik niet verwacht.

"We dachten hier dat hij langer nodig zou hebben voor dat niveau. Maar het is knap. Hij mocht eigenlijk weg en vecht zich dan toch, mede door de omstandigheden, terug. Goed om te zien."

Karakter getoond

Het verbaast ook zijn voormalig trainer bij PEC Zwolle. "Tijdens zijn begin bij ons vond ik het wel een prima speler, van wie ik dacht dat hij op termijn de concurrentie bij Feyenoord wel aan zou kunnen", spreekt Jans.

"Maar daarna ging het dus minder. Ik had ook niet het gevoel dat Feyenoord het nog in hem zag zitten. Maar hij heeft karakter getoond en is op de goede weg."

Een week na zijn eerste goal in dienst voor Feyenoord (4-0 zege op De Graafschap) stevent Verdonk dit weekend opnieuw af op een basisplaats. Voor Haps en Malacia komt de wedstrijd te vroeg. Feyenoord gaat op bezoek bij FC Groningen.

"Ik hoop dat Calvin zondag alle lessen die hij tijdens zijn verhuurperiodes heeft geleerd weer vergeten is en hij zijn man nog een paar keer laat lopen. Dan ben ik nog meer tevreden over hem", grapt Jans, die tegenwoordig technisch manager van de Groningers is.

De wedstrijd FC Groningen-Feyenoord (aftrap 14.30 uur) is live te volgen in Langs de Lijn op NPO Radio 1 en via ons liveblog op NOS.nl en in de NOS-app. Een samenvatting is te zien in de eredivisie-uitzending vanaf 19.00 uur op NPO 1.

STER Reclame