PSV-trainer Mark van Bommel aan de lijn bij de wedstrijd tegen sc Heerenveen ANP

En wéér wist PSV de schade in de slotfase te beperken en wéér was daarbij een rol weggelegd voor een invaller. "Deze ploeg gaat maar door en gaat maar door", aldus trainer Mark van Bommel. "Of we nou 3-0 voor staan of 2-0 achter, ze geloven erin. Er staat een team dat tot het laatste voor elke meter wil vechten."

Die wilskracht leverde zaterdagavond op bezoek bij sc Heerenveen op de valreep nog een bonus op voor de koploper. Net als eerder dit seizoen bij Fortuna Sittard (1-2), PEC Zwolle (1-2), FC Groningen (1-2) en FC Utrecht (2-2), waar de Eindhovenaren na de 85ste minuut nog het vijandelijke doel wisten te vinden. Het scheelt acht punten voor de ranglijst.

Niet forceren

Net als een week geleden in Utrecht moest PSV in Heerenveen een 2-0 achterstand zien weg te werken. "Dat was gewoon slecht van ons", keek Van Bommel na de wedstrijd terug op de tegentreffers. "Bij de eerste goal zetten we niet genoeg druk en daarna laten we ons eenvoudig uitspelen met vier mensen in de zestien."

"Daarna moet je niet forceren, maar moet je het beter en sneller doen. Het ging niet vloeiend. Het veld zat ook niet mee. We probeerden in de rust wat te veranderen waardoor we meer grip op de wedstrijd krijgen. Dat lukte ook. En op het laatst hebben we van alles geprobeerd om het spel te draaien."

Scorende invaller

Met succes. Dankzij een scorende invaller. Dat was niet voor het eerst, maar evenmin toeval volgens de coach. "Nee, maar onze wissels zijn bijna altijd aanvallend. Dan is de kans groot dat je ook een doelpunt maakt."

Dat kwam deze keer van de voet van Donyell Malen die in de vijfde minuut van de vijf minuten extra tijd scoorde. De 2-2 leidde tot gemengde gevoelens bij de maker, die al zijn negentiende invalbeurt van het seizoen beleefde. "Je komt zo ver naar hier rijden voor drie punten. Als je dan met één punt naar huis gaat, is dat balen. Ik maakte een mooie goal, maar je mist wel gewoon twee punten."

Van Bommel leek daar niet al te zwaar aan te tillen, hoewel achtervolger Ajax zondag nog een thuisbeurt tegen hekkensluiter NAC Breda wacht en het gat van zeven punten kan verkleinen. "De conclusie is dat het zeker niet groots was van onze kant, maar dat we wel karakter getoond hebben. We zijn moeilijk te verslaan, wij geven alles en zijn een team. Aan het eind zullen we zien waar we staan."

STER reclame