Jürgen Locadia (midden) heeft Brighton & Hove Albion op 2-0 gezet

Locadia helpt Brighton naar laatste acht FA Cup, ook City door

Met Jürgen Locadia in de basis - maar zonder de zieke Davy Pröpper - heeft Brighton & Hove Albion de kwartfinales van de FA Cup bereikt. De oud-PSV'er droeg met een doelpunt bij aan de 2-1 bekerzege op Derby County, dat in Engeland op het tweede niveau uitkomt.

Anthony Knockaert zette de thuisploeg na een halfuur op voorsprong. In de extra tijd van de eerste helft verdubbelde Locadia de marge in de rebound nadat het indraaiende schot van Yves Bissouma op de paal was beland.

Daarna kreeg Locadia een domper te verwerken. Na een glijpartij moest hij het veld verlaten met een op het oog nare enkelblessure.

Eerste van Cole

De 38-jarige Ashley Cole, in januari overgekomen van LA Galaxy, scoorde als invaller in de 82ste minuut tegen. Het was zijn eerste doelpunt in 49 duels in het toernooi om de FA Cup, de trofee hij maar liefst zeven keer won (3x met Arsenal, 4x met Chelsea).

Locadia was niet de enige Nederlander binnen de lijnen. De 26-jarige Kelle Roos, die in 2013 de oversteek naar Engeland maakte, verdedigde het doel van Derby County, terwijl Florian Jozefzoon, ook al een voormalig PSV-speler, mocht invallen van trainer Frank Lampard.

Geen nieuwe stunt Newport

Ook Manchester City plaatste zich voor de laatste acht. De koploper uit de Premier League deed dat ten koste van Newport County, een ploeg uit League Two, het vierde niveau in Engeland. Het uitduel werd met 4-1 gewonnen.

City-coach Pep Guardiola nam ondanks de bescheiden status van de tegenstander weinig risico. Hij liet topscorer Sergio Aguëro, vormgever Kevin De Bruyne en aanvaller Raheem Sterling weliswaar buiten het elftal, maar veel meer concessies deed hij niet.

Phil Foden van Manchester City wordt geknuffeld na zijn eerste treffer

Newport, dat Leicester City en Middlesbrough al had uitgeschakeld, hield lang stand tegen de Mancunians. Pas na rust slaagde Leroy Sané erin de score te openen voor de gasten. Het 18-jarige talent Phil Foden maakte een kwartier voor tijd de 0-2 waarmee de strijd gestreden leek.

Toch mocht Newport nog even dromen van een volgende stunt toen Padraig Amond enkele minuten voor tijd de marge halveerde. De hoop werd een minuut later alweer de kop in gedrukt door de tweede treffer van Foden. Diep in blessuretijd zorgde Riyad Mahrez voor de eindstand.