Reuters

Grafsteen Karl Marx opnieuw beschadigd door vandalen

time icon

Vandalen hebben voor de tweede keer in twee weken tijd de grafsteen van Karl Marx in Londen beschadigd. Teksten als "doctrine van haat" en "architect van genocide" zijn met rode verf op de grafsteen geklad.

Op 4 februari werd de marmeren steen van het graf op de begraafplaats Highgate met vermoedelijk een hamer beschadigd. Het marmer is afkomstig uit de originele rustplaats van Marx uit 1883. In 1956 werd het graf van Marx en zijn vrouw verplaatst naar een centraler plek op de begraafplaats.

Er zijn nog geen arrestaties verricht in verband met beide vernielingen, meldt de BBC.

De schade die eerder werd aangebracht aan het graf van Marx.

Reuters

Wie was Karl Marx?

Marx (1818-1883) was een Duitse filosoof en econoom uit de negentiende eeuw. Zijn bekendste werken zijn Das Kapital en Het Communistisch Manifest (met Friedrich Engels), waarin hij de arbeidersklasse, het proletariaat, oproept om in opstand te komen. Hij was een voorstander van een klasseloze maatschappij om meer gelijkheid te creƫren. Marx wordt gezien als de ideologische vader van het communisme en socialisme.

"Zinloos, dom en onwetend", reageert begraafplaats Highgate op het vandalisme. "Wat je ook vindt van Marx' nalatenschap, dit is niet de manier om je punt te maken."

De grafsteen van Marx is al eens eerder toegetakeld. In 1970 werd de marmeren plaat zwaar beschadigd door een explosief. Ook werd er eens een hakenkruis op getekend en werd het met verf beklad.

STER Reclame