NOS

Patiënte die werd gegijzeld in ziekenhuis Nigeria vrij na crowdfundingactie

time icon

Een Nigeriaanse vrouw die tegen haar wil werd vastgehouden in een ziekenhuis in Lagos omdat ze de rekening niet kon betalen, is dankzij een crowdfundingactie weer vrij. De inzamelingsactie werd op touw gezet door de Nederlandse Heleen Kuiper, naar aanleiding van een reportage van NOS-correspondent Bram Vermeulen.

In de reportage, gefilmd met een verborgen camera, is te zien hoe meerdere patiënten in een staatsziekenhuis maandenlang tegen hun zin worden vastgehouden. Ze hebben geen geld om de zorgrekening te betalen. In het geval van de vrijgelaten vrouw, van wie de baby stierf bij de geboorte, ging het om 960 euro. In het ziekenhuis worden nog acht patiënten met een vergelijkbaar verhaal vastgehouden.

Een voormalige deelstaat-minister legt in de reportage uit dat het probleem ligt bij de regering, niet bij de ziekenhuizen zelf. De regering geeft volgens hem te weinig geld en is druk met de verkiezingen, die vandaag op het laatste moment werden uitgesteld om logistieke en operationele redenen.

De reportage van correspondent Bram Vermeulen naar aanleiding waarvan een crowdfundingactie werd opgezet.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ziekenhuizen Nigeria gijzelen patiënten om ze de rekening te laten betalen

Nadat de reportage deze week op de radio, tv en in NRC Handelsblad was verschenen, werd een inzamelingsactie opgestart. Binnen een dag was het benodigde bedrag bijeen. Gisteren werd de vrouw vrijgelaten.

Het geval van de patiënte staat niet op zichzelf. "In Lagos alleen gaat het naar schatting om 5000 mensen", zegt Vermeulen. Het Health Emergency Initiative in Lagos zet zich in voor patiënten die worden vastgehouden.

Heleen Kuiper 🐰
@heleenkuiper
@bramvermeul Adedegi heeft me net deze foto geappt van het gezin. We hebben geprobeerd te videobellen maar de verbinding was slecht. Maar ze zijn erg blij!
3 maanden geleden

STER Reclame