NOS Nieuws

'Hitler-acteur' Bruno Ganz overleden

De 77-jarige Zwitserse acteur Bruno Ganz is vannacht in Zürich overleden. Hij was vooral bekend van zijn rol als Adolf Hitler in 2004 in de succesvolle Duitse film Der Untergang, over de laatste dagen van de Führer in zijn Berlijnse bunker.

Beroemd is de scene waarin Hitler in een uitzichtloze situatie uitvalt tegen zijn generaals:

Dit fragment was ook de aanleiding voor parodieën, waaronder deze van LuckyTV.

Ganz kreeg ook kritiek op zijn vertolking omdat hij Hitler te menselijk zou hebben uitgebeeld. In een interview met de Volkskrant in 2017 vertelde de acteur dat het "lastig" was om Hitler kwijt te raken. "Ik had me zozeer in hem verdiept dat ik me tijdens het draaien echt met hem begon te vereenzelvigen. Ik werd ontzettend bang dat ik door zijn machtshonger geïnfecteerd zou raken. En zo bleef dit personage ook na de opnamen als een virus aan me kleven."

Nosferatu

Ganz speelde in tientallen films en theatervoorstellingen en behoorde tot de bekendste Duitstalige acteurs. Andere grote films waarin hij acteerde waren Nosferatu, Der Himmel über Berlin en Der Baader Meinhof Komplex. Een van zijn laatste films was Der Trafikant (2017), waarin hij de rol van Sigmund Freud speelde. Ook speelde hij in grote Hollywoodproducties zoals The Boys From Brazil, The Manchurian Candidate en The Reader.

Ook was hij in 1985 te zien als een Duitse majoor in de Nederlandse film De IJssalon van regisseur Dimitri Frenkel Frank.

Ganz leed aan kanker en was al enige tijd ziek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl