2014: Matthijs de Ligt in de jeugd van Ajax
NOS Voetbal

Hoe 'eigen opleiding' zijn de talenten van Ajax en PSV eigenlijk?

PSV en Ajax maken dit seizoen de dienst uit in de eredivisie. En dat doen ze met veel jonge spelers. Bij de landskampioen uit Eindhoven vallen Steven Bergwijn, Pablo Rosario en Donyell Malen op. Bij de Amsterdammers zijn Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Noussair Mazraoui inmiddels gevestigde namen.

Allemaal doorgestroomd uit de eigen jeugd. Beide clubs zijn met recht trots op hun jeugdopleiding. En maken daar vaak melding van. Maar hoe 'eigen jeugdopleiding' zijn die spelers eigenlijk?

Kun je De Jong, die op zijn achttiende van Willem II naar Ajax kwam, wel eigen jeugd noemen? Of Mauro Júnior, die als 18-jarige de reis maakte van Brazilië naar Eindhoven? We hebben van PSV en Ajax elf jonge spelers (tot en met 21 jaar) uit hun huidige selecties op een rijtje gezet.

PSV

Eerst koploper PSV. Vier spelers hebben erg lang in de Brabantse jeugdopleiding gespeeld. Cody Gakpo (7 jaar), Armando Obispo (7 jaar), Dante Rigo (8 jaar) en Mohammed Ihattaren (8 jaar) zaten nog op de basisschool toen PSV al op de stoep stond.

Wat verder opvalt, is dat de Eindhovense club het vooral op tienertalenten heeft voorzien. Van de elf jeugdspelers bij de selectie waren er zeven boven de tien jaar toen ze bij de club kwamen.

Ajax

Bij Ajax zijn de meeste spelers aanmerkelijk jonger wanneer ze voor het eerst jeugdcomplex De Toekomst betreden. Frenkie de Jong (18 jaar), Václav Cerny (16 jaar), Noa Lang (13 jaar) en Kaj Sierhuis (11 jaar) waren al boven de tien, maar de andere zeven spelers waren allemaal nog maar acht of negen jaar.

Bij Ajax zijn ze over het algemeen iets eerder binnengekomen dan bij PSV. Maar waar zijn ze gescout? Onderzoek wijst uit dat Ajax zijn talenten dichterbij huis scout dan PSV.

Als we bij beide ploegen de in het buitenland opgegroeide spelers buiten beschouwing laten, was de verst aangetrokken jeugdspeler van de Amsterdammers hemelsbreed 86 kilometer verderop te vinden; Frenkie de Jong werd gehaald van Willem II uit Tilburg.

Bij PSV is de verst aangetrokken jeugdspeler geboren in Wieringen in Noord-Holland, in de buurt van de Afsluitdijk.

Hemelsbreed 163 kilometer ten noorden van jeugdcomplex De Herdgang werd Donyell Malen geboren. Na omzwervingen bij Ajax en Arsenal kwam hij op 18-jarige leeftijd bij PSV terecht.

Opmerkelijk genoeg hebben PSV'ers Steven Bergwijn, Pablo Rosario en Donyell Malen hun voetsporen liggen op De Toekomst. Bergwijn speelde een paar jaar in de jeugdopleiding van Ajax, maar vertrok na onenigheid met enkele mensen binnen de club naar PSV.

PSV'er Rosario speelde vier jaar in de Amsterdamse jeugd, maar werd in 2014 te licht bevonden en moest verkassen. Bij Almere City bloeide hij op en verdiende hij een overgang naar PSV, waar hij nu een vaste waarde is onder trainer Mark van Bommel.

Malen belandde op zijn negende in de jeugdopleiding van Ajax en vertrok zeven jaar later naar Arsenal. PSV benaderde hem voor een terugkeer naar Nederland. Nu maakt hij geregeld speelminuten in het eerste van PSV en wordt hij gezien als opvolger van Bergwijn.

Donyell Malen in 2017 in het shirt van Arsenal

Ajacied Noa Lang heeft weer een verleden bij rivaal Feyenoord. Hij was vijf jaar toen hij in de jeugd van de Rotterdammers terechtkwam, maar was ook hartstochtelijk fan van Ajax. En dat sprak hij ook uit.

Op 13-jarige leeftijd verruilde hij Feyenoord, de club in de buurt van zijn geboorteplaats Capelle aan den IJssel, voor zijn grote liefde Ajax.

Conclusie

De meeste spelers hebben bij beide clubs lange tijd in de jeugd gespeeld: bij Ajax de meeste spelers iets langer dan bij PSV. De Eindhovense club slaat zijn slag vooral onder de tieners. En dan soms ook nog van een andere profclub.

Nog een klein verschil: PSV haalde vier talentvolle spelers uit het buitenland, Ajax slechts één.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl