Stembiljetten en andere materialen worden afgeleverd bij een stembureau in Port Hardcourt EPA

Presidentsverkiezingen Nigeria op het laatste moment uitgesteld

time icon Aangepast

Enkele uren voor de stembureaus open zouden gaan, zijn de presidentsverkiezingen in Nigeria met een week uitgesteld, naar volgende week zaterdag. Het hoofd van de kiescommissie zegt dat dat moet vanwege logistieke en operationele redenen.

"Het uitstel is nodig om vrije en eerlijke verkiezingen te kunnen houden", aldus Mahmood Yakubu.

INEC Nigeria
@inecnigeria
Breaking News: The #NigeriaDecides2019 Elections now to hold on; 23rd February, 2019 for Presidential and National Assembly while the Governorship, State House of Assembly and the FCT Area Council Elections is to hold on 9th March, 2019.
3 maanden geleden

Volgens correspondent Bram Vermeulen kon de kiescommissie de kwaliteit van de stembusgang niet garanderen. Er zijn stembureaus in vlammen opgegaan bij aanslagen en ook zijn de stembiljetten nog niet in alle kiesdistricten gearriveerd.

De afgelopen dagen deden al berichten de ronde dat er stembiljetten waren verdwenen. Bij een uitbraak van geweld deze week in delen van Nigeria zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen.

Mensen reageren verontwaardigd op het uitstel, zegt Vermeulen. "Wat is dit nou, we wisten toch al vier jaar geleden dat er vandaag verkiezingen zouden zijn, hoe kan het nou dat we dit niet voor elkaar krijgen", is de reactie van velen.

"Die verontwaardiging heeft ook te maken met een precedent van de verkiezingen in 2015. Toen werden de verkiezingen plotseling zes weken uitgesteld, maar dat had toen te maken met de grote onveiligheid door de aanslagen van Boko Haram met name in het noordoosten van Nigeria. President Buhari, die nu weer meedoet, beloofde toen dat hij dat wel even zou oplossen binnen die zes weken. Daar is hij niet in geslaagd."

Ook in 2011 werden de verkiezingen om veiligheidsredenen uitgesteld.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hoe nepnieuws in Nigeria mensenlevens kost

De presidentsverkiezingen in het grootste land van Afrika lijken een strijd te worden tussen zittend president Muhammadu Buhari (76) en oppositieleider en oud-vicepresident Atiku Abubakar (72).

De partij van Abubakar, PDP, noemt het uitstellen van de verkiezingen gevaarlijk voor de democratie en onacceptabel. De partijleider beschuldigt Buhari ervan dat hij de verkiezingen heeft opgeschort in een poging de macht te behouden.

Vooral jonge kiezers

"Buhari kwam in 2015 aan de macht met de belofte om af te rekenen met de enorme corruptie waar Nigeria om bekendstaat, de verspilling van de machthebbers en aan de andere kant om Boko Haram te verslaan", zegt Vermeulen. "In de eerste helft van zijn termijn heeft hij wel een aantal luxe auto's de deur uit gedaan en afgezien van eersteklastickets. Maar het economisch tij zat hem niet mee en de olieprijs is gedaald. Vervolgens werd hij ziek en is hij nauwelijks aanwezig geweest op zijn kantoor."

"Tegenkandidaat Abubakar is een zakenman die zegt dat hij het allemaal veel vlotter kan doen dan Buhari, tegelijkertijd wordt er gefluisterd dat hij betrokken is bij tal van corruptiezaken."

Volgens Vermeulen is het voor veel Nigerianen een beetje een cynische keuze, vooral voor de jongeren. De helft van de kiezers is onder de 32. "Wat moeten ze met deze twee oude heren, zou je zeggen."

STER Reclame