Van den Berg vervangt Van 't Hoenderdaal op WK

Een verrassing in de sprintploeg voor het wereldkampioenschap baanwielrennen eind februari in het Poolse Pruszków. Startrijder Nils van 't Hoenderdaal wordt vervangen door Roy van den Berg.

Van den Berg was vrijdag drie keer sneller tijdens een testdag in Alkmaar. Bondscoach Hugo Haak: "Het spreekt voor zich dat we van start willen gaan met het snelste team en besloten is voor elke positie de snelste atleten van de testdag te selecteren."

Van 't Hoenderdaal was er de afgelopen jaren telkens bij op de grote toernooien. Hij pakte in 2016 en 2017 zilver op het WK en veroverde vorig jaar samen met Matthijs Büchli, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland goud op het mondiale podium.

Drie keer scheepsrecht voor teamsprinters op WK Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Van den Berg, die qua tijden dit seizoen al niet veel toegaf op Van 't Hoenderdaal, was er vorig jaar wel bij tijdens het door Nederland gewonnen EK en mocht om die reden ook het podium op toen de teamsprinters in december werden verkozen tot Sportploeg van het Jaar.

Bos en Büchli op keirin

Lavreysen, Büchli en Hoogland rijden naast de teamsprint ook het individuele sprinttoernooi. Op de keirin wordt favoriet Büchli, meervoudig winnaar van een wereldbekerwedstrijd, vergezeld door Theo Bos.

Sam Ligtlee en Bos rijden voor Nederland de 1.000 meter, een niet-olympisch onderdeel. Bij de vrouwen rijden Kyra Lamberink, Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx de teamsprint. Op het individuele toernooi starten Hetty van de Wouw en Van Riessen.

Baanwielrenster Wild: 'Ja, 2018 was wel een gouden jaar'

Op de duuronderdelen zijn alle ogen gericht op Kirsten Wild, drievoudig wereldkampioen van Apeldoorn in 2018. Zij start in Polen op de scratch, de puntenkoers, het omnium en de koppelkoers (met Amy Pieters). "Met haar hebben we een van de absolute topkandidaten voor eremetaal in huis", zegt de bondscoach voor de duuronderdelen, Fulco van Gulik. "Bij de mannen mikken we op een glansrol voor Jan-Willem van Schip, die na zijn medailles op het afgelopen WK absoluut wil bevestigen."

Van Schip rijdt de puntenkoers, het omnium en wellicht ook de koppelkoers met Yoeri Havik. Voor dat laatste onderdeel staat Nederland nog op de reservelijst.

STER reclame