NOS Nieuws

Wilders wil Denk de Tweede Kamer, de provincie en de gemeenteraad uit

Denk moet de Tweede Kamer uit, zegt Wilders. Kuzu laat zich de mond niet snoeren.

Na het openlijke geruzie in de Tweede Kamer tussen Kamerleden van de Partij voor de Vrijheid en Denk, nemen de aanvaringen in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen alleen maar toe. PVV-leider Wilders dient een wetsvoorstel in dat het mensen met een dubbele nationaliteit onmogelijk moet maken te stemmen of gekozen te worden in de politiek.

Wilders wil dat hiermee de partij Denk verdwijnt uit de Tweede Kamer. Wilders: "Ze zitten hier omdat ze ook Nederlander zijn, maar het is voor iedereen glashelder dat ze vooral opkomen voor de Turkse belangen. Het zijn de grootste verdedigers van dat regime van Erdogan in Nederland."

Als wij hiermee de lieden van Denk uit de Kamer en uit alle gemeenteraden en Provinciale Staten zouden kunnen weren...

PVV-leider Wilders

Wilders noemt Denk "een vijfde colonne", een term die wordt gebruikt voor geheime aanhangers van de vijand. Het middel dat Wilders tegen Denk wil inzetten is een grondwetswijziging waardoor mensen met een dubbele nationaliteit dus niet meer verkiesbaar mogen zijn en niet meer mogen stemmen.

"Het principe is voor iedereen gelijk, met een dubbele nationaliteit mag je niet stemmen en gekozen worden", zegt Wilders. "Maar als wij hiermee de lieden van Denk uit de Kamer en uit alle gemeenteraden en Provinciale Staten zouden kunnen weren, voor zover ze een dubbele nationaliteit hebben, dan zou dat een geweldig resultaat zijn van deze wet."

...dan zien we dat meneer Wilders in de afgelopen periode vaker op de Israëlische ambassade was dan in de Tweede Kamer.

Denk-leider Kuzu

Denk-leider Kuzu zegt in een reactie dat de PVV zich steeds meer ontpopt als een partij voor de vrijheidsbeperking. "Je ziet dat hij het in de Kamer niet voor elkaar krijgt om ons de mond te snoeren, nu probeert hij het via de grondwet en dat gaat hem ook niet lukken", zegt Kuzu.

Kuzu heeft een dubbele nationaliteit en hij is niet de enige in de Tweede Kamer. "Dus het gaat niet alleen om Denk of om mij als persoon", zegt hij. "Het gaat om meerdere mensen die actief zijn in de politiek. Dat zijn mensen die dag in dag uit proberen een bijdrage te leveren in gemeenteland, in provincieland, in de Tweede Kamer, in de Eerste Kamer, in Europa, op een democratische manier."

Wilders vindt dat mensen met een dubbel paspoort niet goed voor de Nederlandse belangen op kunnen komen, maar dat vindt Kuzu onzin. "Het gaat om het gedrag dat iemand vertoont. En als we kijken naar het gedrag, dan zien we dat meneer Wilders in de afgelopen periode vaker op de Israëlische ambassade was dan in de Tweede Kamer."

Ik weet nog niet of dit voorstel geen meerderheid haalt.

PVV-leider Wilders

Los van de lange procedure van een grondwetswijziging kan Wilders tot nu toe niet rekenen op veel bijval voor zijn voorstellen om dubbele nationaliteiten aan te pakken, die hij al vaker heeft gedaan. Hij wijst op Australië, waar zo'n wet al geldt en waar onlangs een vicepremier die ook een Nieuw-Zeelands paspoort heeft moest aftreden.

Wilders is daar positief over: "Ik denk dat heel veel partijen, heel veel collega's van mij hier in de Tweede Kamer en ook heel veel kiezers dat voorbeeld van Australië ook in Nederland ingevoerd zouden willen zien. Dus ik weet nog niet of dit voorstel geen meerderheid haalt."

Dat ziet Kuzu niet zo snel gebeuren. Hij vindt het voorstel bovendien opruiend. "Als je voorstellen gaat doen waarbij je echt specifiek mensen gaat pakken met een dubbele nationaliteit, hun de mond wil snoeren, de muil wil korven door het stemrecht af te nemen, dan is dat opruiend ja."

De clash vorige week tussen Denk-Kamerlid Öztürk en PVV-Kamerlid De Graaf:

Harde clash De Graaf (PVV) en Özturk(Denk)

En ook deze week waren er confrontaties in de Tweede Kamer in een debat over de bedreiging van vijf Kamerleden van Turkse afkomst. Denk-Kamerleden Azarkan en Kuzu vinden het hypocriet dat niemand op deze manier voor hun partijgenoot Özturk is opgekomen na de harde clash met PVV'er De Graaf vorige week.

PVV en Denk in de Tweede Kamer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl