ANP

De eigenaar van slachterij Van Hattem uit Dodewaard is schuldig aan fraude met paardenvlees. Omdat zijn bedrijf rundvlees verkocht met daarin snippers paardenvlees is hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 324 dagen, waarvan ruim de helft voorwaardelijk. Ook moet hij een boete van 47.500 euro betalen.

In de zaak zijn nog twee mensen veroordeeld. Een tussenhandelaar uit Doesburg krijgt een voorwaardelijke straf van twee maanden, een boete van 15.000 euro en een werkstraf van 180 uur. De eigenaar van een vrieshuis uit Olst krijgt 5000 euro boete en een werkstraf van 80 uur, schrijft Omroep Gelderland.

Het Openbaar Ministerie had een hogere celstraf en boete geëist. Alle verdachten hebben bewust documenten vervalst om te verbergen dat ze in 2012 en 2013 partijen vermengd rundvlees op de markt brachten. Hiermee zou de directeur 250.000 euro hebben verdiend.

De fraude kwam aan het licht na het Europese paardenvleesschandaal. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit trof bij een test dna van paarden aan in het rundvlees. Eind 2014 ging slachterij Van Hattem failliet. De eigenaar begon daarna een ander bedrijf in de vleesverwerking.

STER reclame