
Snert koken op lijst immaterieel erfgoed
Snert koken hoort vanaf vandaag officieel bij het Nederlandse erfgoed. Het bereiden van erwtensoep wordt opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland tijdens het WK Snertkoken in Groningen.
Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland eert snert koken vanwege de lange historie. "Er bestaan vele recepten die vaak binnen de familie worden doorgegeven en er komen ook steeds nieuwe varianten bij. Juist deze grote verscheidenheid aan recepten illustreert de dynamiek van dit levend erfgoed", staat in de bekendmaking van directeur Leo Adriaanse.
De bijschrijving wordt gedaan na de eerste kookronde op het WK, waar de deelnemers strijden om de verzilverde snertslaif (slaif is het Groningse woord voor een opscheplepel voor soep). Ook de Groningse oud-commissaris van de koning Max van den Berg is daarbij aanwezig.
Volgens het kenniscentrum is het WK Snertkoken een geschikte plek voor de inschrijving. "Het WK is een middel om het erfgoed door te geven aan nieuwe generaties. Daarnaast biedt het WK ook een kans het snert koken te promoten en het bewustzijn rondom de traditie te vergroten", schrijft directeur Adriaanse.
“Er bestaan vele recepten die vaak binnen de familie worden doorgegeven.
Het WK Snertkoken viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum. De organisator viert dat onder meer met Het Snertboek, met recepten en terugblikken op de voorgaande 24 edities van de wedstrijd.
De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bestaat uit oude activiteiten, waarbij de beoefenaars zich actief inzetten om die te behouden voor de toekomst. Om te worden bijgeschreven, moeten ze onder meer een 'erfgoedzorgplan' schrijven en een cursus volgen. Een toetsingcommissie bepaalt of ze worden toegelaten.
Op de inventaris staan ook onder meer fierljeppen, het sinterklaasfeest, de Friese Strontweek en het Rotterdamse Zomercarnaval.
'Nederland nog steeds een van de grootste belastingparadijzen'
Alleen de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda spelen een grotere rol, schrijft blijkt uit een rapport van de internationale ngo Tax Justice Network.
'Er werd voor het eerst voorbij de coronacrisis en strengheid gekeken'
Ook de genoemde data, 31 maart voor het (waarschijnlijk) openen van de terrassen en 1 juli voor het geven van de eerste prik aan iedereen, schetsen concreet perspectief.
Minder partydrugs en drank tijdens eerste lockdown, wietgebruik nam toe
Onderzoek van Trimbos wijst uit dat xtc, amfetamine, alcohol en tabak het afgelopen voorjaar een stuk minder gebruikt werden tijdens het binnen zitten.