Van der Vaart: 'Prachtige avond met een vervelende uitslag'

Fraaie aanvallen, hoog tempo, veel kansen en vier goals, waarvan er eentje werd afgekeurd. Ajax-Real Madrid (1-2) was een wervelende voetbalshow in de achtste finale van de Champions League. Rafael van der Vaart genoot met volle teugen van het treffen tussen twee van zijn voormalige clubs.

"Het was een fantastische avond, met een vervelende uitslag. Ze zaten er bovenop, niemand van Real kreeg tijd om een bal aan te nemen. Ajax was onherkenbaar, als je het vergelijkt met afgelopen zaterdag (1-0 verlies bij Heracles, red.). Je vraagt je af hoe dat kan", zegt de NOS-analist.

Van der Vaart probeert een verklaring te zoeken voor het grote verschil tussen de laatste twee wedstrijden van Ajax. "Er is geen middenweg bij Ajax. Dat is ook de reden dat ze niet eerste staan in de competitie. Kijk naar Sergio Ramos (aanvoerder Real Madrid, red.). Het maakt niet uit tegen wie je speelt, je moet altijd met dezelfde instelling spelen."

Van der Vaart pleit na Ajax-Real Madrid opnieuw voor 'VAR-challenge'

Van der Vaart pleit voor challenge

Ajax zag kort voor rust een goal van Nicolás Tagliafico afgekeurd worden na tussenkomst van de VAR. De videoscheidsrechter oordeelde dat Dusan Tadic buitenspel stond en bovendien Real-doelman Thibaut Courtois had gehinderd in zijn poging het doelpunt te voorkomen.

Van der Vaart: "Het is millimeterwerk. Ik blijf vinden dat je als team een challenge moet kunnen aanvragen als je twijfelt over een situatie. Dan heb je het zelf meer in de hand en is het nog eerlijker, denk ik. Want in dit geval had niemand bij Real een challenge aangevraagd."

"Het is natuurlijk extra zuur, omdat dit de eerste keer is dat de VAR erbij is. En dan wordt er zo'n beslissing genomen. Maar ik kijk nu natuurlijk ook met een gekleurde bril."

Van der Vaart: 'Met applaus win je niks'

Van der Vaart vreest dat Ajax de nederlaag niet meer zal kunnen wegpoetsen in Madrid. En dan zou het weleens op een teleurstellend seizoen kunnen uitdraaien voor de Amsterdammers.

"Mijn eerste gevoel zegt: het is klaar. Real Madrid leek het gisteren op tachtig procent te doen. Als ze in Madrid nog beter spelen, krijg je het heel lastig daar", denkt Van der Vaart.

"Er zijn momenten in het seizoen dat het smullen geblazen is bij Ajax. Ze krijgen applaus, maar daarmee win je uiteindelijk niks. Nu lig je waarschijnlijk uit de Champions League, heb je de beker nog, maar je moet eigenlijk kampioen worden. Het publiek wil een kampioenschap. Dat is al vijf jaar geleden. Dat is te lang."

STER reclame