ANP | NOS

Goedemorgen! Het is vandaag Valentijnsdag, de dag van de liefde. Verder begint het requisitoir in het strafproces tegen Willem Holleeder, start een onderzoek naar de dood van duizenden zeekoeten in de Noordzee en wordt in Rusland gepraat over de toekomst van Syrië.

Vandaag is het droog en vrij zonnig. Het wordt 10 tot 13 graden bij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Openbaar Ministerie begint met het requisitoir in de zaak tegen Willem Holleeder. De aanklagers zullen op een rij gaan zetten welk bewijs er tegen hem is. De daadwerkelijke strafeis volgt op vrijdag 1 maart.
  • Hoe kan het dat er de afgelopen weken ruim 20.000 zeekoeten in de Noordzee zijn doodgegaan? Onderzoekers van de Wageningen Universiteit gaan onderzoeken of het iets te maken heeft met de overboord geslagen containers van de MSC Zoe.
  • In de Russische stad Sotsji wordt gepraat over hoe het verder moet met Syrië. De presidenten van Rusland, Iran en Turkije nemen deel aan het gesprek. De Russische president Poetin is gastheer.

Wat heb je gemist?

Woningcorporaties kunnen minder nieuwe woningen bouwen dan ze willen. De woningcorporaties hebben de ambitie om tegen het eind van deze kabinetsperiode jaarlijks 34.000 nieuwe sociale huurwoningen te bouwen, maar daar komen ze nu niet aan toe. Vorig jaar werd met 17.000 nieuwbouwwoningen net de helft gerealiseerd.

De reden voor de lagere aantallen zijn de oplopende bouwkosten en gebrek aan locaties. Nieuwbouwprojecten blijken ook geregeld financieel onhaalbaar door die hogere bouwkosten. Dat zeggen woningcorporaties in antwoord op een enquête van belangenvereniging Aedes.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

De visserijsector is woedend over het besluit van de Europese Unie om vissen met de pulstechniek te verbieden. Volgens de vissers heeft de pulsvisserij alles wat maatschappelijke organisaties willen: minder bijvangst, minder brandstofverbruik en minder bodemberoering.

Het verzet tegen pulsvissen komt van Franse en Britse vissers en een aantal milieu-groeperingen. Die stellen dat er geen vis meer te vangen is als Nederlandse pulsschepen voorbij zijn getrokken. Bovendien zou de elektriciteit die door de Nederlanders wordt gebruikt alle leven uit de zee wegnemen.

Wat is pulsvissen precies. We leggen het uit in deze video:

Wat is pulsvissen?

Fijne dag!

STER reclame