Premier Sanchez tijdens het debat over de begroting
NOS Nieuws

Begroting Spanje weggestemd, kabinet Sánchez op losse schroeven

In het parlement van Spanje is de begroting van de regering van premier Sánchez weggestemd. Daarmee lijkt de weg vrij voor nieuwe verkiezingen.

Het was al de verwachting dat het parlement de begroting zou torpederen. Sánchez' socialistische partij PSOE heeft slechts 84 van de 350 zetels in handen en een krappe meerderheid met andere partijen verdampte toen de Catalaanse partijen zich terugtrokken.

De Catalanen hebben de regering voor het blok gezet. De separatisten wilden alleen voor de begroting stemmen in ruil voor onderhandelingen over een autonoom bestuur van de regio. Dat was onbespreekbaar voor Sánchez, die schermde met de grondwet.

Sánchez zei voor de stemming dat goedkeuring van de begroting essentieel was voor het voortbestaan van het kabinet. De verwachting is dat hij op korte termijn verkiezingen uitschrijft, die mogelijk al eind april plaatsvinden.

Verontwaardiging

Tijdens de begrotingsonderhandelingen doken voor de regering voortdurend nieuwe struikelblokken op, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Er was grote verontwaardiging toen vorige week bleek dat Sánchez een rapporteur wilde neerzetten tussen de Spaanse regering en het Catalaanse deelstaatbestuur. Dat werd door de rechtse oppositie gezien als een vernedering. Alsof twee landen van gelijke grootheden het met elkaar eens moesten worden."

De verontwaardiging bleek zondag tijdens een grote demonstratie in Madrid. Tienduizenden demonstranten keerden zich tegen het overleg van Sánchez met de Catalanen.

Een demonstrant houdt zondag een bord met "Stop Sánchez, verkiezingen nu" omhoog

Toen de Catalanen nieuwe onderhandelingen over onafhankelijkheid tot voorwaarde maakten voor hun steun aan de begroting, was onvermijdelijk de grens voor de regering bereikt, zegt Zoutberg. "Het is steeds hun rode lijn geweest. Onafhankelijkheid van een regio ligt buiten de grondwet en dus buiten de competenties van het centrale bestuur."

Verrassend is de frontale botsing tussen de sociaaldemocratische regering en de Catalaanse partijen volgens Zoutberg niet. "Je kon ervan uitgaan dat de klap zou komen, dat ze die rode lijn met elkaar zouden halen. Daarna ging onherroepelijk de stekker eruit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl